Josip Broz Tito

Josip Broz Tito, doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, preminuo je na današnji dan,  4. maja 1980. u 15:05 sati u Ljubljani. Tog dana se sećaju svi koji su u tom periodu živeli na prostorima bivše Jugoslavije. 

Koga god i danas upitate gde je bio kada je objavljena vest da je Tito umro, ako je iskren reći će. Svi su toga dana plakali, kao da im je umro neko najrođeniji, a kako i ne bi kada je to bilo doba kada se istinski živelo!

Bratstvo i jedinstvo je bila zakletva za sve ljude u Jugoslaviji. Pevalo se “Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo…” I to je trajalo jedno vreme, a onda su ti isti ljudi promenili smisao svega što se do tada gradilo. 
Od tog 4. maja 1980, godine zavladao je veliki strah. Šta će se sada dogoditi. I dogodilo se. Ne može se reći da se bez Tita nije moglo nastaviti živeti! Ali kada su počele borbe za vlast i kada su poništene sve zakletve, odjednom se više nije moglo živeti zajedno. Srbin pored Hrvata i Muslimana, Hrvat pored Srbina i Muslimana i Musliman pored Srba i Hrvata.

Sve se okrenulo naopačke. Zbog rahatluka i života kakav je Tito krojio svim narodima sa ovih prostora, njegovo ime se i danas često spominje u svim zemljama koje su nekada činile Jugoslaviju.

Poštovaoci njegovog lika i dela, kao i svake godine odat će mu počast polaganjem cveća i venaca ispred njegovih bisti, te u Kući cveća u Beogradu.

U trenutku kada je objavljena vest da je Tito preminuo igrala se velika utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Prekinuta je nakon što je Miodrag Živković drhtavim glasom na vestima saopštio:

”Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.”

Jugoslavija je plakala, a stadionom se orila pesma “Druže Tito mi ti se kunemo.”


Sahrani predsednika Tita prisustvovalo je 700.000 ljudi, a među njima najveći broj državnika. Poklonili su mu se kraljevi, prinčevi, predsednici država, premijeri…

Neki ga i danas spominju sa velikim poštovanjem, a drugi ga, opet, nazivaju pogrdnim imenima. Bilo, kako bilo, i danas, 4. maja tačno u 15:05, mnogi građani stanu mirno i odaju počast ovom velikom čoveku za kojeg je znao celi svet!
foto:Wikipedia


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Zoran 6d
Mogu da pišu o njumu svašta,al istina je da je Jugoslavija bila država,da je jugoslovenski pasoš vredeo,da se u zemlji zivelo iz dana u dan bolje... Tito je bio državnik,išao je i dolazili su mu najveci državnici sveta...bio je gospidin predsednik! Sadašnji predsednik prima kurtu i murtu i ide kod njih,prestavljajuci to kao veliki uspeh jednoumlja diplomatije!
| 0 -1
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE