EUprog Ml pred021116

Novi Pazar, 2. novembar 2016. – „Podrška mikro i malim preduzećima kao i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da zasnuju svoja preduzeća zajednički je prioritet Evropske unije i Vlade Srbije, kao i Grada Novog Pazara“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport prilikom uručivanja ugovora o donaciji za 22 mlada preduzetnika i preduzetnice iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada zemlje.

EU i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 183.307 evra kako bi podstakle preduzetništvo među mladima.

„Činjenica je da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi, otvaranju novih radnih mesta, kao i ostvarivanju privrednog rasta. Evropska unija kroz programe kao što je Evropski PROGRES upravo pruža podršku ovom sektoru, kao i vama mladima da realizujete preduzetničke ideje“, rekao je ambasador Davenport i dodao da će se ovaj vid podrške nastaviti i u budućnosti.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, je rekao da je u gradu nezaposlenost, kao i u ostatku zemlje, jedan od ključnih problema i zavhalio se Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske što kroz ovakve projekte doprinose njegovom rešavanju.

„Novi Pazar je po starosti svojih građana najmlađi grad u Srbiji i zato mi je posebno drago da će 22 mladih ljudi obeležiti početak svojih preduzetničkih karijera baš ovde”, dodao je Biševac i posebno čestitao trojici mladih preduzetnika iz Novog Pazara.

U ime budućih mladih preduzetnika i preduzetnica koji su preko Evropskog PROGRESa dobili opremu za pokretanje biznisa, donatrorima se zahvalio Vladimir Prokopović koji se iz Nemačke vratio u Leskovac, i baviće se proizvodnjom deterdženata i kućne hemije u skladu sa standardima zaštite životne sredine.

Tokom posete Sajamu obuće koji je organizovao „NP Shoes“ klaster, ambasador Davenport je rekao da je Novi Pazar poznat po dugoj tradiciji u proizvodnji tekstila, nameštaja i obuće, ali da postoje i veliki ekonomski izazovi, poput problema nezaposlenosti koji se može umanjiti jačanjem mikro i malihh preduzeća.

„Podrška mikro i malim preduzećima je važna jer ona predstavljaju osnovu i perspektivu razvoja, i otvarajaju mogućnost za nova radna mesta“, rekao je Davenport i dodao da je kroz projekat koji su EU i Vlada Švajcarske podržale preko Evropskog PROGRESa, sektor obućarstva dobio nove mogućnosti, uveo nove tehnologije proizvodnje i unapredio dizajn obuće.

Posebno je važno to što su kroz projekat lokalni proizvođači ujedinili svoje snage, unapredili znanja i uskladili svoju ponudu sa potražnjom, te tako unapredili svoju konkurentnost na tržištu.

„NP Shoes“ klaster okuplja pet novopazarskih preduzeća koja su uz podršku EU i Vlade Švajcarske u visini od oko 40.000 evra, preko Evropskog PROGRESa dobila moderan softver za dizajniranje obuće, stekla nove veštine i proizvela 40 novih modela obuće koji su predstavljeni na Sajmu.

„Mi smo ponosni na naše lokalne proizvode i u zemlji smo poznati kao lideri u proizvodnji odeće i obuće. Sada je vreme da budemo prepoznati i šire, na evropskom i svetskom tržištu, a ovo je korak u tom pravcu”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara.

Šef Delegacije EU je tokom boravka u Novom Pazaru uručio Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Euteka policu posebno dizajniranu i opremljenu knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji.

„Narodna biblioteka "Dositej Obradović" je danas postala deo Euteka mreže, koju čini 47 biblioteka u Srbiji u kojima će građani i građanke Srbije imati priliku da saznaju više informacija o samoj Evropskoj uniji ali i procesu pridruživanje Srbije EU”, rekao je Davenport.

Direktor bibiloteke Elijas Rebronja je podsetio da je novopazarska biblioteka jedna od prvih u Srbiji koja se priključila ovoj inicijativi još 2014. godine, te su tako građani i građanke Novog Pazara na tada zvanoj „Srbija u EU” polici mogli da nađu 16 publikacija o Evropskoj uniji na srpskom jeziku.

Sa sastanka šefa Delegacije EU sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem je poručeno da će Evropska unija nastaviti podršku razvoju Grada, a ambasador Davenport je rekao da je ohrabren time što je razvoj sektora malih i srednjih preduzeća prioritet Grada.

Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale su realizaciju preko 70 projekata u vrednosti od blizu 3,5 miliona evra u oblasti infrastrukture, tehničke dokumentacije i planiranja, komunalnih usluga i socijalne inkluzije tokom prethodne decenije.

Šef Delegacije EU je završio prvi dan posete jugozapadnoj Srbiji odvojenim sastancima sa predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbije, glavnim muftijom Mevludom Dudićem, Seadom Nasufovićem, reisom Islamske zajednice Srbije, kao i sa članovima predsedništva Bošnjačkog nacionalnog veća.

Tokom drugog dana posete 3. novembra, Davenport će posetiti Novu Varoš i Priboj.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.  


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.