EUprogres NP090317 01

Novi Pazar, 9. mart 2017. – Poljoprivrednici iz sedamnaest novopazarskih poljoprivrednih udruženja koja su članice Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja od danas će moći da koriste novu poljoprivrednu mehanizaciju za proizvodnju stočne hrane koja je nabavljena uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

Nova oprema za koju su donatori opredelili 36.000 evra uručena je danas poljoprivrednim udruženjima iz Novog Pazara, članicama Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, koja je finansijski učestvovala u projektu sa 9.300 evra. U narednim danima oprema će biti isporučena i za 20 udruženja iz Sjenice i Tutina koja su takođe članice Međuopštinske unije.

EUprogres NP090317 03

„Sa 90 novih traktorskih priključaka podići ćemo kvalitet i brzinu pripreme stočne hrane, jer ćemo sa kosačicama pet puta brže da kosimo veće površine zemlje. Takođe, uz novu mehanizaciju kvalitetnije ćemo pripremati zemljište za setvu", rekao je Ismet Sajtarić, direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja koja okuplja 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina sa ukupno 334 poljoprivrednih gazdinstava.

EUprogres NP090317 04

Sajtarić je dodao da je posebno važno što se na ovaj način podstiče saradnja među poljoprivrednicima koji će zajednički i pod istim uslovima da koriste nove mašine, a već tokom ove sezone oni će da proizvedu 30 posto više mleka i mesa.

EUprogres NP090317 05

"Kako bi se iskoristio značajan potencijal koji poljoprivreda ima u Srbiji, neophodno je da poljoprivrednici kontinuirano ulažu u primenu novih znanja i tehnologija, i na ovaj način im EU i Vlada Švajcarske pružaju mogućnost da udruženim snagama u zadrugama i udruženjima realizuju svoje ideje i unaprede proizvodnju “ rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES prilikom dodele nove opreme.

EUprogres NP090317 02

"Poljoprivreda je jedan od prioriteta u našem regionu, a sada sa novom opremom poljoprovrednici spremno počinju novu poljoprivrednu sezonu“, rekao je zamenik predsednika Skupštine Novog Pazara Nihad Hasanović.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su za unapređenje poljoprivredne proizvodnje odobrile ukupno 208.000 evra namenjenih za realizaciju projekata pet poljoprivrednih udružanja i dve poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije koji izabrani su u okviru druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama. U prvoj fazi su učestvovali predstavnici 32 zadruge i udruženja koji su imali priliku da steknu i unaprede svoje znanje u rukovođenju zadrugama i udruženjima, finansijama i marketingu, razmene iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima iz Francuske, kao i da se upoznaju sa programom pretpristupne pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE