Tokom Topličkog ustanka blaževački kraj je predstavljao sigurnu bazu komitskom odredu Koste Vojinovića zbog blizine granice austrougarske okupacione zone i slobodarskog duha naroda koji je živeo na ovim prostorima ali nažalost ustanici i događaji iz blaževačkog kraja su skoro potpuno zaboravljeni što je nedopustivo...

Blazevackipredeo

Na ovom prostoru vođeno je više značajnijih borbi između komita vojvode Vojinovića sa bugarskim i austrijskim vojnicima. Posebno je bila žestoka bitka na kopaoničkom prevoju Mramoru, 14. marta 1917. godine, u kojoj su ustanici naneli težak poraz austrijskim snagama.

U toku Topličkog ustanka to je bez sumnje bila najveća pobeda ustanika u celom Topličkom ustanku. Po Vojinoviću 14. marta 1917. godine „neprijatelj je na Mramoru do nogu potučen, izginuli su kao mravi... stradalo je oko 150 neprijateljskih vojnika i 4 oficira" dok po okupatorskim izveštajima gubici su bili sledeći: 1 oficir i 53 poginula vojnika, 16 ranjenih, 126 „nestalih“ i 82 bolesna vojnika.
Treba istaći da se u ovoj borbi posebno istakao Kosta Vučković iz sela Radunja, što se vidi iz događaja od 15. marta kada je Vojinović unapredio Kostu Vučkovića u čin rezervnog potporučnika.

Vekovna nepravda se može ispraviti, ali naša sramota nikada. Na kraju moram reći, da me često muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo.
autor: Radoljub Jotić, profesor istorije
Priče o Topličkom ustanku na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo: