Jezero GBozanovic

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta od 1993. godine posle usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine. Ovim danom UN žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića, a bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe. Nakon toga nužno prestaje razvoj, započinju borbe za vodu, a postoji čak i opasnost od međudržavnih ratova. Veliki problem predstavlja i posledica zagađenja voda sa neuređenih deponija jer otpad pre ili kasnije dospeva do podzemnih voda zagađujući je.

U Srbiji je sve manje i manje zdrave izvorske vode, a stručnjaci smatraju da je glavni razlog u nekontrolisanoj seči šuma i da se spas nalazi u planskom pošumljavanju, površinskim akumulacijama, malim branama i zaštiti izvorišta reka. Pretpostavlja se da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine i korišćenje municija sa "osiromašenim uranijomom“ zagadilo neke od izvora kraških voda i vrela u južnoj Srbiji.

Kako mediji navode, SIEPA - agencije Republike Srbije prodala je 300 najvećih izvora u Srbiji stranim korporacijama, iako je svugde praksa da se izvori voda kao nacionalno blago i vodovodi ne prodaju već uglavnom daju na korišćenje koncesijama - obično na 20 godina. 

Na Svetski dan voda podsećamo na tekst dr Aleksandra Milutinovića o zaštiti reka "Izdvojimo se po dobru, budimo posebni" .
foto:G.Božanović


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.