Na današnji dan, 10. jula, 1856. godine rođen je Nikola Tesla, genije iz Smilјana. 

Nikola Tesla

Nikola Tesla (Smilјan, 10. jul 1856 - Nјujork, 7. januar 1943) jedan je od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Da nije bilo Nikole Tesle, čovečanstvo bi danas bilo siromašna civilizacija, bez tehnologije koja nas je uvela u treći milenijum.
Ne bi bilo mobilne telefonije i interneta, planetarne elektronske mreže, upravljanja na daljinu, radija i televizije, helikoptera i fontana, ali i kućnih aparata, teških mašina i turbina koje proizvode struju. Civilizacija bi boravila u naučnom mraku.
Nikola Tesla je podario čovečanstvu ogroman broj izuma koji su izmenili sliku sveta.
Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polјe, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.Nјegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na dalјinu. Bio je klјučni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa, Tesla.
Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalјa, od čega u oblasti elektrotehnike 112.
Umro je 7. januara 1943. godine, u svojoj 87. godini.



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE