Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je, povodom tvrdnji lidera DS-a Bojana Pajtića da je prisluškivan, da ni u najorganizovanijim sistemima nema apsolutne garancije za prisluškivanje bez odluke suda.

Do nedavno su u Srbiji te garancije bile prilično solidne, jer su poverenik za informacije, zaštitnik građana i neki drugi organi relativno uspešno i detaljno kontrolisali rad javnih službi, podsetio je Janković istakavši, međutim, da više nije siguran da li taj dostignuti nivo kontrole postoji ili je on sada snižen. "Ili su ovo samo kratkotrajne varijacije koje bi trebalo da prođu", rekao je Janković.

Podsetio je da je upozoravao na nepravilnosti u radu naših službi, ne, kako je rekao, direktno na prisluškivanje, već na prikupljanje podataka, ali da su sankcije izostale. On tvrdi da danas svako svakoga može da prisluškuje, te da odgovornost naših tajnih službi i organa vlasti nije da oni ne prisluškuju nezakonito, već i da onemoguće svakog drugog da to radi, jer je to krivično delo. Kod nas, kaže Janković, toga nema.

Pre svih trebalo bi da reaguje nadležni parlamentarni odbor, rekao je Janković dodavši da njegova reakcija izostaje, te da to telo istupa kao zaštitnik tih službi koje bi trebalo da kontroliše. Podsetio je da je predsednik tog odbora nakon objavljivanja snimka razgovora Ivice Dačića sa Mišom Bananom odmah rekao da je siguran da to ne potiče od tajnih službi, te zapitao kako neko u to može biti siguran. "Ja da sam direktor tajne službe, ne bih mogao da garantujem tako nešto", rekao je Janković. 

izvor:021.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE