Brus panorama 01

Prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji je stupio na snagu 31. decembra 2016. godine sa primenom od maja 2017. godine (Sl. Glasnk RS br. 104/2016) sve stambene zgrade – stambene zajednice su u obavezi da se registruju i dobiju status pravnog lica najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Poslovno ime stambene zajednice pod kojim se ona pojavljuje u poslovnom prometu obavezno sadrži označenje "stambena zajednica" i adresu zgrade za koju je formirana.

Zakonska je obaveza da građani formiraju Skupštinu ili Savet zgrade i izaberu upravnika, bilo volonterskog ili profesionalnog,  koji će kao pravno lice rešavati tekuće probleme. Osnivanjem Skupštine ili Saveta zgrade svi problemi bi bili evidentirani na jednom mestu što bi uštedelo vreme građana i bila bi lakša komunikacija sa nadležnim službama.

U postupku registracije stambena zajednica dobiće matični broj, a po dobijanju rešenja o registraciji potrebno je u filijali poreske Uprave podneti zahtev za izdavanje PIB-a, koji se takođe dostavlja registratoru radi dopune podatka u Registru.

Za sve informacije oko formiranja Skupštine, odnosno Saveta zgrade i izbora upravnika građanima je najbolje da se lično ili telefonskim putem obrate svojim gradskim ili opštinskim upravama.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE