Raska april2016

Centar za kulturu „Gradac“ uskoro počinje sanaciju i uređenje Memorijalnog kompleksa Milunke Savić u Jošaničkoj Banji, u okviru projekta „Raška u dolini vekova“. Projekat će biti realizovan zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, koje je kroz program „Gradovi u fokusu“ ove godine podržalo 22 lokalne samouprave.
Direktor Centra za kulturu Dejan Koturanović kaže da će u okviru kompleksa biti otvorena spomen soba i suvenirnica.
„Ovaj kompleks je izgrađen pre 23 godine, ali tada nije završeno unutrašnje uređenje koje ćemo sada uraditi. Osim toga, saniraćemo i deo koji je vremenom oštećen, tako da će brojni posetioci i turisti biti u prilici da se na pravi način upoznaju sa likom i delom Milunke Savić, jedne od najvećih heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata“ rekao je Koturanović. On je podsetio da je Ministarstvo kulture pre 3 godine finansiralo obnovu rodne kuće Milunke Savić u Koprivnici, a da je uz podršku Ministarstva odbrane saniran put do tog objekta. Centar za kulturu već dve godine u jesen organizuje manifestaciju „Dani Milunke Savić“u njenom rodnom selu i u Jošaničkoj Banji.

Inače, na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2018“ podržana su 22 projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara. Opština Raška je za realizaciju projekta „Raška u dolini vekova“ dobila 4 miliona dinara.
Program “Gradoviu fokusu“ pruža priliku lokalnim zajednicama da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture i pojedincima, kao i drugim subjektima, unaprede svoje kapacitete u kulturi.
Izabrni gradovi i opštine poneće titulu „Grad u fokusu“ koja će im omogućiti da budu prepoznati kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postaniu vidljiviji na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.
izvor:raska.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.