BlazevoCrkva1a

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 02. avgusta praznuju Svetog proroka Iliju, koji je, uz Svetog Nikolu, najpoštovaniji svetac u Srba. Tog dana u crkvi svetog proroka Ilije u Blaževu biće služena Sveta Liturgija a potom održan sabor.

Blazevo crkva0721c

Služenje Svete Liturgije u crkvi svetog proroka Ilije u Blaževu 02. avgusta počinje u 08:00 časova, potom će biti obavljen obred rezanja slavskog kolača a zatim će biti održan tradicionalan narodni sabor na kom se nekada okupljalo i više hiljada ljudi.

Blazevo spomenikTop junacima

Svi koji posete crkvu Svetog proroka Ilije u Blaževu mogu se pokloniti, ispred spomen obeležja koje je postavljeno u porti crkve, senima palih boraca iz blaževačkog kraja koji su živote dali tokom Topličkog ustanka.

"Najmanje što se moglo učiniti za naše junake koji su bili aktivni učesnici Topličkog ustanka od prvog dana i dali svoje živote tokom borbi u okolini Blaževa ali i u topličkom kraju je da im se dostojno obeleže grobovi i otrgnemo ih od zaborava. Time je ispunjen i zavet legendarnog vojvode Koste Vojinovića, a blaževački kraj je konačno dobio prvo spomen-obeležje iz ovog perioda." - reči su profesora Radoljuba Jotića, koji je i najzaslužniji za postavljane spomenika palim borcima.

Ne smemo zaboraviti junake Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE