BlazevoCrkva1aSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici 02. avgusta praznuju Svetog Iliju, koji je, uz Svetog Nikolu, najpoštovaniji svetac u Srba.

U crkvi svetog proroka Ilije u Blaževu 02. avgusta biće služena Sveta Liturgija a tog dana u ovom selu je tradicionalan sabor na kom se nekada okupljaolo i više hiljada ljudi.

Blazevo spomenikTop junacima

Svi koji posete crkvu svetog proroka Ilije mogu se pokloniti i ispred spomen obeležja palim borcima iz blaževačkog kraja koji su živote dali tokom Topličkog ustanka, a koje je postavljeno u porti crkve u Blaževu. 

"Najmanje što se moglo učiniti za naše junake koji su bili aktivni učesnici Topličkog ustanka od prvog dana i dali svoje živote tokom borbi u okolini Blaževa ali i u topličkom kraju je da im se dostojno obeleže grobovi i otrgnemo ih od zaborava. Time je ispunjen i zavet legendarnog vojvode Koste Vojinovića, a blaževački kraj je konačno dobio prvo spomen-obeležje iz ovog perioda." - reči su profesora Radoljuba Jotića, koji je i najzaslužniji za postavljane spomenika palim borcima.

Ne smemo zaboraviti junake Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE