Juzne vesti JV

U pismu novinarska udruženja pozivaju brojne međunarodne organizacije da osude “tekuće sistematsko utišavanje kritičkih medija u Srbiji”, a posebno naglašavaju nedavni slučaj administrativnog uznemiravanja portala Južne vesti, koji “bije novu bitku” sa Poreskom upravom, koja pozivajući se na propise koji važe za javni sektor i pre konačne odluke suda želi da naplati milionski iznos.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Vojvodine, Asocijacijom lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres”, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija i Asocijacijom onlajn medija, kako saopštavaju, uputili su pismo Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji Evropske unije u Srbiji, kao i Misiji OEBS, Savetu Evrope i brojnim drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama.

U pismu traže da se zaustave administrativna uznemiravanja medija i skreću pažnju na, kako kažu, selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu autoriteta i zakona od strane Poreske uprave.

Posebno su naglasili slučaj portala Južne vesti, dodaju, kao i administrativno uznemiravanje kao model kojim se vrši pritisak na kritički nastrojene medije.

Novinarska i medijska udruženja podsećaju da su poreski inspektori u ovom slučaju preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata te da su, iako nisu pronađene nepravilnosti izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije - ističu u pismu.

Novinarska udruženja navode i da nedavna reakcija premijerke Ane Brnabić "nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru". Iako je Vlada Srbije na čijem je čelu javno obećala da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, kažu u pismu, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

Od međunarodnih organizacija kojima su uputili pismo, kako kažu, traže da iskoriste svoj autoritet i moć i "pritisnu" srpsku Vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druga "administrativna uznemiravanja" Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodice, ali i da spreči da se za privatne medije primenjuju propisi koji važe za javni sektor.

Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i pozovite srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši državni zvaničnici. Srbija mora početi da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omogućiti novinarima da javljaju u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života - piše na kraju pisma novinarskih i medijskih udruženja.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos. Novinarska udruženja su potom zahtevala da se zaustave politički pritisci na ovaj portal, Koalicija za nadzor javnih finansija je pozvala Upravni sud "da hitno reaguje i poništi pritivzakonitu, besmislenu i sramnu odluku Poreske uprave", a i Transparentnosti Srbija su saopštili da "naplata izmišljenog poreskog dugovanja ugrožava opstanak medija".
izvor i foto juznevesti.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
игор 176971853
Новинарска удружења нек унајме неког способног адвоката или познату адвокатску фирму и нек подигну кривичну пријаву и тужбу против пореских инспектора који су прекршили законе и бесправно их третирали погрешно а не онако какав правни и привредни статус они имају према решењима АПР-а. Треба тужити и начелника пореске управе којој ти инспектори припадају јер је он према закону одговорно лице за законито поступање инспекције и инспектора на територији надлежности пореске управе у којој је он начелник. Докле да се више плашимо оних који крше законе !ТУЖИТЕ ИХ БРЕ СВЕ ДО ЈЕДНОГ И УПОРН.О ЗА СВАКИ ЊИХОВ ПРЕКРШАЈ И БАХАТОСТ ОДМАХ ТУЖБА СУДУ !!
| 0 0