Predstavnici zemalja zapadnog Balkana, Turske i Švedske u Beogradu razgovaraju na teme jednakih mogućnosti, demokratije i izazova digitalne budućnosti

Frejafoundation com

Beograd 9.11.2018. godine – U Domu Narodne skupštine Republike Srbije svečano je otvoren „Freja forum 2018“, na kojem će se tokom naredna dva dana razgovarati na teme jednakih mogućnosti, demokratije i izazova digitalne budućnosti.

Freja forum je neformalna organizacija koja već dvanaest godina održava konferencije na različite teme sa opštim ciljem da podstakne demokratske procese kroz izgradnju različitih mreža saradnje. Svake godine u novembru okupljaju se predstavnici Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Turske i Švedske, partneri Freja foruma, kako bi razgovarali o pitanjima jednakih mogućnosti, demokratiji i civilnom društvu. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, Freja forum, koji je inciran u Švedskoj a implementiran u svim pomenutim zemljama, prošle godine je bio i zvnačni kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Na forumima koji se održavaju u različitim gradovima svake godine, između neprofitnih organizacija, privatnog sektora i institucija na zapadnom Balkanu ostvarena je multietničnost, multisektoralnost i multikulturalnost.

Udruženje poslovnih žena Srbije koordinira na nacionalnom nivou ovaj projekat koji je od međunarodnog značaja, a realizuje ga u partnerstvu sa organizacijama iz javnog, poslovnog i nevladinog sektora iz regiona, koji su okupljeni oko Freja foruma. Održavanje foruma kruži po zemljama partnera pa je tako ove godine došao red na Srbiju, a realizuje se od 9. do 11. novembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije zahvaljujući podršci Ženske parlamentarne mreže i programu UN za razvoj UNDP.

Tokom ovogodišnjih seminara i radionica, u fokusu su izazovi u digitalnom svetu kao što su robotika i veštačka inteligencija, i kako i da li će oni uticati na demokratiju i ponašanje ljudi.

- Digitalna revolucija, najveća revolucija u istoriji čovečanstva, je donela velike promene širom sveta. Revolucija u robotici i autonomnim sistemima je već počela i mi živimo u vremenu kada tehnologija u interakciji sa drugim prirodnim i fizičkim sredstvima u našem okruženju, pruža informacije globalnoj publici. Tehničke inovacije su oduvek imale uticaj na status kvo i stvaranje straha od promena koje nova tehnologija može da izazove. Između ostalog postoji strah da će roboti preuzeti kontrolu. Ali kroz tehnološki razvoj se stvaraju i jedinstvene mogućnosti za globalni prosperitet – izjavila je dr Dušica Semenčenko, koordinatorka projekta za Srbiju u ime Udruženja poslovnih žena Srbije.
foto:frejafoundation.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.