Blazevo spomenik15

Na veliki pravoslavni praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, 04. decembra 1942. godine nemačke oružane snage su upale u selo Bozoljin i streljale 17 meštana.

Istog dana došlo je do borbe između četnika i Nemaca na mestu Bugarevac. Poginula su 4 četnika a ostatak se povukao. Poginuli su kapetan Stevan Vlahović, poručnik Blagoje Kovačević iz Blaževa, David Popović iz Koporića i Budimir Zdravić iz Brusa.

Istoričar Radoljub Jotić i Miladin Vukojičić u knjizi "Svedok vekova" beleže:

„Po kazivanju savremenika grupa nemačkih vojnika, verovatno iz pravca Ibarske doline, upala je na prostor Blaževa najverovatnije da razbije snage kopaoničke četničke brigade koja je bila na ovom području. Na veliki pravoslavni praznik Vavedenje Presvete Bogorodice nemačke trupe su spalile Blaževo i zaseok Šumice. Tog dana su streljali sedmoro ljudi u Blaževu i zapalili školsku zgradu, crkvu, opštinsku zgradu, dva dućana i dve kafane i kuće u Šumici“.

Blazevo kafana

U Hronologiji Brusa i Kopaonika na strani 111. Milovan Matić navodi

„Nemačka kaznena ekspedicija došla je u Blaževo sa tri strane. Blokirali su sela Domiševinu, Gradac, Blaževo, Bozoljin. Sukobili su se sa Keserovićevim četnicima. Borba je trajala tri časa. Nemci su ubili 7 četnika, odveli 30 ljudi, uništili 39 domaćinstava i kuća i to: školu, crkvu, opštinsku zgradu, dve kafane, dve trgovinske radnje, dve kafanske štale. Iz Blaževa i okolnih sela odveli su oko 300 komada krupne stoke i 700 komada sitne stoke.“

Pogibija Blagoja Kovačevića
Kralju Pero, jesi l’ čuo
Kovačević Blagoje je poginuo?
Poginuo Kovačević Blaža
voleli ga i Keser i Draža.
Poginuo u Blaževskoj reci
presekli ga mitraljeski meci..

O tom događaju zabeležio sam dva kazivanja.

Smiljana Burgić rođena 1928. kazuje:

„Sve što je bilo u Blaževu zapaljeno je. Svu imovinu koju su imali moji deda Uroš i otac Vitomir su zapalili. Moju majku Leposavu Nemci su tukli i taržili da kaže gde je muž Vitomir a onda su je poveli na streljanje. Ona je imala nešto zlatnog nakita i dala je vojnicima koji su je pustili da pobegne.“

Pavlika Vučković iz Radunja rođena 1914. priča:

„U Radunje su došla tri Nemca. Odveli su mene i Mikaila Gašića. Mene su saslušavali i pitali me gde mi je otac Kosta Vučković. Dali su mi testiju da donesem vodu. Prošla sam pored puno streljanih i mrtvih. Prenoćila sam u podrumu stare ambulante. Drugog dana su me pustili, a Mikaila streljali.“

Blazevo crkva

Najveća tragedija dogodila se u selu Bozoljin. Iz sela su Nemci streljali 17 osoba zavivši u crno mnoge porodice. Najistrašnije je preživeo Ilić Miodrag kome su tog dana Nemci ubili oca, majku i tri brata. Ostao je sam bez igde ikog a preživeo je samo zato što se nije zatekao u kući. Veliku tragediju doživela je i porodica Šindić. Nemci su streljali oca Apostola i njegova dva sina: Borivoja i Čedomira. David Popović iz Koporića ležao je sedam dana mrtav kod vodenice u Blaževu jer njegovi nisu smeli da dođu da ga mrtvog preuzmu. To je učinio šurak Toma Jovanović iz Radunja koji ga je sahranio u Boranačkom groblju.

Streljani u Bozoljinu: Ilić Aksentije, Ilić Rosanda, Ilić Milan, Ilić Ilija, Ilić Milić, Šindić Apostol, Šindić Borivoje, Šindić Čedomir, Marković Momir, Marković Nedeljko, Marković Sinadin, Petrović Boško, Petrović Dragutin, Petrović Marko, Petrović Radula, Milanović Boža, Radivojević Radivoje, Maksimović Proka (streljan u Raškoj), Bazić Duško iz Belog Brda.

Streljani u Blaževu i Gradcu: Jovanović Milutin - Borance, Jovanović Milisav - Borance, Stanisavljević Aleksandar - Borance, Vučković Mihajlo - Domiševina, Vučković Kosta - Domiševina, Jovanović Vladisav - Domiševina, Gašić Mihajlo - Radunje, Davidović Vladisav - Iričići.

Poginuli u borbi: Stevan Vlahović - kapetan, Blagoje Kovačević - poručnik, David Popović - Koporiće, Budimir Zdravić - Brus

Smrt kapetana Vlahovića
Kralju Pero, jesi l' čuo
Vlahović je poginuo.
Vlahović i ostali
u Blaževu što su pali
za slobodu život dali...

U svim krajevima naše zemlje obavljao se i obavlja pomen žrtvama stradalim u ratu. Na veliku sramotu MZ Blaževo, MZ Đerekare i Opštine Brus nikada nije vršeno ni opelo ni pomen ovim nedužnim žrtvama. Ko zna zašto je to tako?
Miroslav Vučković "Blaževo i okolina"


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.