EUpro sertifikatiKV03191

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji, uručili su danas u Kraljevu sertifkate o bespovratnoj pomoći u vrednosti od skoro 1.400.000 evra za 68 mikro i malih preduzeća koje će Evropska unija podržati preko razvojnog programa EU PRO.

„Mikro, mala i srednja preduzeća treba da budu okosnica razvoja zdrave srpske ekonomije kao što su u zemljama Evropske unije ona kičma održive privrede i razvoja”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije prilikom dodele sertifikata preduzećima iz Zlatiborskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog, Podunavskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Topličkog i Šumadijskog okruga1.

„Vlada Srbije je rešena da ovaj period pre punopravnog članstva Srbije u EU, kada su nam dostupna sredstva, razni programi i mogućnosti, iskoristimo na najbolji mogući način da razvijamo ne samo našu ekonomiju, već da idemo u pravcu održivog razvoja“, rekla je Joksimović.

„Važno je biti uporan i ne posustati pred prvim preprekama i reći da mi ne treba da budemo u EU jer i oni imaju probleme. EU je klub država koje su pokazale da zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika donose mir, prosperitet i bolji život“, rekla je Joksimović dodajući da je važno da Srbija ima dobre projekte koji će zaposliti ljude.

EUpro sertifikatiKV03193

Ukupno 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i, najvažnije, otvaranju novih radnih mesta.

„Programi poput ovog, koji sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate i znače ekonomski razvoj. Vi imate priliku da ispunite svoje snove kao i da zaposlite ljude i da se postarate da i vaše zajednice žive bolje“, rekao je Kristijan Danijelson generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji, čestitajući preduzetnicima i preduzetnicama.

Uspešnim sprovođenjem ovog projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Čestitajući preduzećima gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, je istako da pored četiri projekta podrške preduzećima, kroz EU PRO progam, Evropska unija u Kraljevu podržava i važne projekte u oblasti infrastrukture.

U Kraljevu se predstavilo preduzeće Ivko Knits iz Blaca koje će kroz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 50.000 evra nabaviti savremene mašine za vez.

Prema rečima direktora ovog preduzeća za proizvodnju pletenih odevnih predmeta, Miloša Ivkovića, osim uspeha preduzeća najvažnije je da su dobre komšije koje zapošljavaju sugrađane i pomažu zajednicu.

Elmedina Ćosović vlasnica proizvodno trgovinske radnje „A La Turka“ iz Novog Pazara je istakla da je ovakav vid pomoći kroz davanje bespovratnih sredstava izuzetno značajan za mlada preduzeća koja ne mogu lako da dobiju kredite. Kako je rekla, podrška Vlade Srbije i Evropske unije će pomoći da stvori održiv posao za svoju porodicu.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

1U Kraljevu su dodeljeni sertifikati preduzećima iz Aleksandrovca, Arilja, Bajine Bašte, Blaca, Čačka, Despotovca, Ivanjice, Jagodine, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lapova, Ljubovije, Lučana, Novog Pazara, Paraćina, Požege, Priboja, Prijepolja, Raške, Šapca, Sjenice, Smedereva, Smederevske Palanke, Trstenika, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE