Zorica Vidojević, profesorica francuskog jezika, koja je čitav svoj radni vek učila osnovce i srednjoškolce francuski jezik kao i lepom ponašanju u penziji je od 19. decembra 2018. godine.

ZoricaVidojevic profBrus1

Predavala je mnogim generacijama. Svoje učenike smatra svojom decom i mnogima je pomogla da zavole francuski jezik. Ona je svoj radni vek, osim francuskom jeziku i Francuskoj, posvetila obrazovanju učenika od kojih neki nastavljaju njenim putem, postali su profesori francuskog jezika.

U Francuskoj je bila kao stipendista Francuske vlade četiri puta, više puta je bila na po nedelju dana i duže kao turista u organizaciji Francuskog kulturnog centra. U svom aranžmanu svake godine je išla i ide u Francusku. Obišla je Francusku državu uzduž i popreko a jedino nije upoznala krajnje severne delove Francuske i južne delove (Baskijske zemlje)

Kada je išla kao stipendista Francuske vlade, po celi dan su bila predavanja MODULES - od devet sati ujutru do šest sati po podne, naravno sa pauzama za ručak i maleni odmori između predavanja.

„Pre podne i popodne časovi (modules) a nakon oficijalnog dela koji traje oko šest sati su slobodne aktivnosti gde su mogli da biraju hoće li da kuvaju, hoće li da pevaju, hoće li da sviraju, da degustiraju francusko vino - da uče da piju francusko vino... Bivali su u studentskim domovima - kao studenti, polaznici iz čitavog sveta.
Te četiri stipendije su se realizovane u BRETAGNE (glavni grad RENNES), LANGDOC-ROUSSILLON (glavni grad MONTPELLIER), FRANCHE –CONTE (glavni grad BESECON), VENDEE (dva gradića ROCHE-SUR YON i FONTNAY LE CONTE). Bila su to prekrasna druženja sa kolegama iz čitavog sveta, pravi užitak.“ – kaže sa osmehom profesorica Zorica.

Za profesoricu Zoricu Vidojević Francuska, i ono što se nje tiče, je kao dečija slikovnica – kao da stalno okreće nove stranice... traži šta bi videla... nešto novo saznala.

Dok je predavala u školi svaki njen čas je počinjao sa UN PEU DE CIVILISATION, novosti vezane za Francusku –

„Na početku časa svaki učenik ispriča neku vest o Francuskoj - da li je politika, da li je sport, kulturna dešavanja... Ovo decu motiviše, deci daje podstrek i oni traže, istražuju. Na ovaj način moji đaci su zavoleli francuski jezik i Francusku - kako kaže Onore de Balzak „Beše to jedna zemlja, beše to Francuska“ , pisac koji je dao najlepše deskripcije. - objašnjava Zorica Vidojević

Inače profesorica francuskog jezika Zorica Vidojević je najzaslužnija za predstave na Francuskom jeziku koje su u Brusu organizovane i izvođene od 1997/98 uz učešće njenih učenika.

„Sve što se tiče francuskog, Francuske države i onog što ona ima - ja to volim“ iskreno je rekla profesorica Zorica Vidojević, i dodala – „Ako bi trebalo da ponovo studiram ili da izaberem ponovo bih izabrala francuski jezik i Francusku književnost.“

Ona je ponosna na svoje nekadašnje učenike koji su na studijama francuskog jezika a posebno na đake koji su postali njene kolege i predaju francuski jezik jer to je i njen uspeh i njen trag - ostavila je nešto što će trajati i podsećati na nju i njen rad.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE