Brus panorama17

Brus 07.05.2019. Za petak 10. maj u Brusu je najavljen 20. Memorijal "Goran Raičević" sa početkom u 11:00 časova ali istog dana širom Srbije biće održan i Kros RTS sa početkom u 10:00 časova.

„Mladen Šarčević, ministar prosvete, u petak 10. maja u 10 sati, iz studija RTS-a i Radio Beograda 1 označiće početak Krosa RTS-a „Kroz Srbiju“. Tog trenutka širom naše zemlje potečiće reka trkača, predškolaca i đaka. Očekuje se da će liniju cilja preći oko 450 hiljada takmičara.“ navedeno je na sajtu krosrts.rs

S pravom je upućeno pitanje "Da li se 10. maja u Brusu održava Kros RTS ili Memorijal "Goran Raičević"?" jer jedno je Kros RTS a drugo je sećanje na legendarnog atletičara koji je dao život za Srbiju na Kosovu i Metohiji 6. maja, na Đurđevdan, 1999. godine kada su ga snajperom usmrtili teroristi OVK u selu Kačikol. 
Goran se rodio u selu Strojinci gde je učio osnovnu školu i nastavio u Razbojni a srednju školu je učio u Brusu. Voleo je Brus i Srbiju i moramo ubuduće nastojati da mu se odužimo na pristojniji način jer on je bio veliki takmičar i državni reprezentativac koji je pobeđivao na mnogim trkama pronoseći dobar glas o Brusu i Srbiji.
Ove godine, po prvi put, memorijal će biti održan bez prisustva Goranove porodice koja je odlučila da ne dolazi zbog ponašanja pojedinaca prema ženama i hajke na njih tokom suđenja bivšem predsedniku opštine.

RaicevicJ Twitter1004191

 Brusjani možda je vreme da se probudimo i razmislimo kuda sve ovo vodi i da se nađe rešenje na koji način da se svi pokrenemo kako bi sačuvali svoju istoriju, svoju tradiciju i sećanje na velike ljude koji su potekli iz bruske opštine... da napokon krenemo u vraćanje dostojanstva kada neko pomene podkopaoničku opštinu Brus. Ne zaboravite da su mnogi ljudi, kao što je bio Goran Raičević, želeći bolju i svetliju budućnost za svoje potomke i svoje sugrađane dali ono najdragocenije - svoj život.

MemorijalGRaicevic230516
Dužni smo da im se odužimo a naročito Goranu Raičeviću... Da se pokrene inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa u Strojincima i održavanje trke ulicama Brusa 06. maja bez obzira na vremenske uslove i da to bude sećanje na Gorana Raičevića, legendu Brusa i srpske atletike.
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
dijaspora 154306335
Goran Raičević-Kinez. Dobar čovek pre svega, pa onda i sjajan sportista. Ljudi su sposobni da i ono malo svetog, i ono malo svetla na kraju tunela, da ospore, minimalizuju, pokušaju da unište i prepuste zaboravu. Taj čovek, Goran, Kinez, je trčao iz ljubavi. Ne zbog novca. Svaku trku koju je trčao, siguran sam da je posvetio, pre svega svojoj porodici, pa onda Strojincima i Brusu. To je bio njegov svet, i njegovo SVE. Da se zapitamo svi zajedno, šta mi to činimo da deca u školama, makar na jednom času godišnje čuju priču o ljudima kao što je bio Kinez. Nisam siguran, ali bojim se da se ovo ne dešava u školama. Na žalost. Mada ima i ta jedna svetla tačka, da sportska hala nosi ime ovog čoveka. Na tom krosu koji bi MORAO da se održava svakog 6.maja, treba da hodaju ili trče, svi sposobni Brusjani, na čelu sa njegovom porodicom, svi učenici i nastavnici, profesori, lokalni rukovodioci, penzioneri. I da na kraju svi budu pobednici. Da njegovo selo Strojinci, svake godine tog 6.maja, održi ili književno veče, ili neki sličan program. Taj dan neka bude dan Gorana Raičevića-Kineza, a ne dan nekog lokalnog političara, nekog uvređenog kvazi biznismena, nekih povređenih sujeta, dragi moji Brusjani. Ove godine nije bilo trke u Kinezovu čast, Zašto? Ko je kriv? Neki lokalni političar? Neki kvazi biznismen? Neka povređena sujeta? Imate li odgovor ili kažete u sebi:"Ma koga briga"! Čovek dva puta umre u životu. Prvi put kada napusti ovozemaljski svet, a drugi put kada ga zaborave, i ova druga smrt je mnogo teža i traje zauvek.
| 1 0