UdruzenjeZenaPescanik KS

Udruženje žena Peščanik, u okviru projekta „Pregovori Beograda i Prištine iz ženske perspektive“, uz podršku Fondacije za mir i rodnu ravnopravnost, Kvinna till Kvinna, i u saradnji sa Organizacijom žena Mitrovice za ljudska prava, organizuje od 14 do 16. juna u Vrnjačkoj Banji seminar o evropskim integracijama.

Tema seminara je, između ostalog, učešće žena u procesima EU integracija i unapređenje ženskih prava i položaja žena, kao dela pregovaračke agende u procesu pridruživanja Uniji. Na seminaru će biti reči o strukturi Evropske unije, telima, organima i institucijama, zakonima, kao i tek završenim izborima, maja 2019, nakon kojih je procenat žena u Evropskom parlamentu povećan sa 36 na 40%, što čini realnim očekivanja da će spoljna politika EU u budućnosti imati naglašeniju feminističku notu.

Učesnice seminara dobiće informacije o praćenju političkih procesa na lokalnom nivou i izveštavanju prema Evropskoj uniji u cilju obezbeđivanja inputa za izveštaj o napretku zemalja Balkana u procesu pridruživanja. Naglašavamo da UŽ Peščanik već tri godine šalje izveštaje Evropskoj delegaciji u Srbiji o stanju ženskih prava u Rasinskom okrugu. U vezi sa tim, poseban deo seminara odnosiće se na pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava, 24 - Sloboda, pravda i bezbednost i 35 - Pregovori Beograda i Prištine.

Seminar će okupiti oko 30 učesnica iz Srbije i sa severa Kosova, različitih nacionalnosti.

Program seminara su, u dogovoru sa UŽ Peščanik i Organizacijom žena Mitrovice za ljudska prava, osmislili i facilitiraće Bljerim Ahmeti, stručnjak za evropske intergacije Kosova i Bojan Elek, iz Beogradskog centar za bezbednosnu politiku. Gošće seminara su Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar i Marija Anđelković, Akcija protiv trgovine ljudima.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.