Na današnji dan pre 50 godina, 20. jula 1969., dogodio se možda najveći podvig u istoriji čovečanstva – čovek je napravio prvi korak na mesecu propraćen rečenicom "Ovo je mali korak za čoveka a veliki za čovečanstvo".

Svi znaju članove posade - Nil Armstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolins ali retko ko zna da su veoma značajnu ulogu u ovom poduhvatu imali sedmorica Srba koji su nazvani „Serbian Apollo 7“.

U program Apolo 11 direktno su bili uključeni Milojko Vučelić, Slavoljub Vujić, David Vujić, Miloš Šurbatović, Danilo Bojić, Petar Gajić i Pavle Dujić.

Milojko Vučelić: Viši rukovodilac za sletanje astronauta na Mesec, Vučelić je kontrolisao poletanje, analizu leta oko Meseca i direktno sletanje na Mesec.  
Slavoljub Vujić: Inženjer za istraživanje neispravnosti elektronskih instrumenata za programe Apollo i Saturn.
David Vujić: Odgovoran za koordinaciju programa između Severne Amerike Rockvell i NASA-e i drugih kompanija uključenih u izgradnju Apolla.
Milisav Šurbatović: Inženjer za sistem pristajanja i odvajanja svemirskih brodova u svemirskom letu.
Danilo Bojić: glavni inženjer i specijalista za "Servisni pogon i sistem kontrole reakcija" programa Apollo.     
Petar Gajić: Inženjer za "Sistem hitnog izlaza".
Pavle Dujić: Inženjer za električnu energiju za svemirski brod Apollo tokom leta na Mesec.

Povodom obeležavanja 50 godina od sletanja na Mesec i velikog koraka za čovečanstvo ambasador SAD u Srbiji Kyle Randolph Scott:

"Ovde u Srbiji imate razloga da budete ponosni na ljude kao što su Milojko - Majk Vučelić, Slavoljub - Sem Vujić, Danilo Bojić, Miloš Šurbatović, Pavle - Pol Dujić, Petar Gajić i Dejvid Vujić koji su bili sastavni deo ovog pohoda. I zato, kada ove noći uperimo pogled ka nebu, bilo bi lepo da se setimo njihovog neverovatnog podviga od pre 50 godina i budemo ponosni na doprinos Srba, baš kao što su oni bili ponosni na svoje srpsko poreklo... A i buduće generacije bi mogle da se osvrnu na ovo vreme i kažu "Sećate li se kad je..." Vi ste svet..



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.