JPPuteviSrbije logo

Gostujući pre par dana na RTS u Jutarnjem programu v.d. direktora Zoran Drobnjak, izjavio je da očekuje da će poskupljenje putarine u iznosu od 12% na srpskim putevima početi da se primenjuje početkom avgusta meseca, po usvajanju Vlade Republike Srbije kao i da se izvode radove na velikom broju deonica ali se vodi računa da ti radovi minimalno utiču na usporavanje saobraćaja.

Osnovni razlog poskupljenja putarine je manjak sredstava za kvalitetno održavanje 16.221 km puteva, rekao je Drobnjak, ističući da je trenutna visina putarine najniža u regionu, kao i da plaćanje putarine po km je najpravedniji sistem, jer se plaća onoliko koliko se km pređe.

„Ove godine na srpskim autoputevima očekujemo 60 miliona vozila“, izjavio je Drobnjak, dodajući da će prihod od naplate putarine u ovoj godini biti oko 26,883 milijardi dinara.

"Putevi Srbije" tokom građevinske sezone, od aprila do novembra, izvode radove na velikom broju deonica i vodi se računa da ti radovi minimalno utiču na usporavanje saobraćaja. „Do petka će biti završeni svi radovi na autoputu, a zadržavanja ima samo na naplatnim stanicama Nais i Doljevac koje će u roku od godinu dana biti uklonjene“, dodao je Drobnjak.

Gradimo Obilaznicu oko Beograda i za tri godine biće povezani Batajnica i Bubanj Potok, u toku su radovi na izgradnji deonice Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, deonica autoputa E-70 Batrovci-Kuzmin u dužini od 22 km radiće se po završetku turističke sezone, navodi Drobnjak.

Putari rade i na deonicama državnih puteva Brza Palanka – Kladovo, Svođa – Vlasotince, Pakovraća –Užice,Užice - Bela Zemlja, Irig – Ruma, Sjenica – Prijepolje, Lebane – Bojnik, Lebane – Medveđa, Smederevska Palanka - Velika Plana, Majdanpek – Kučevo, Bor – Zaječara, a saobraćajnica kod Leskovca počeće da se radi po završetku procedure odabira izvođača oko 20. avgusta….

„Trenutno se radovi obavljaju na preko 500 km državnih puteva i preko 100 km lokalnih puteva“, naglasio je Drobnjak

Drobnjak je dodao, da kada je Moravski koridor u pitanju, da su urađeni projekti za deonice Pojate – Kruševac 27 km i Preljina – Adrani (Kraljevo) 30 km i da na tim deonicama mogu da počnu radovi, a da će vrlo brzo biti gotov projekat i za preostali deo od 51-52 km od Kruševca do Kraljeva.

Na kraju gostovanja Drobnjak je istakao da država zajedno sa Svetskom bankom ulaže 40 miliona dolara za proširenje graničnih prelaza, u cilju smanjenja gužvi.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE