SwissPRO rezultati1019

Beograd, 21. oktobar 2019. - Trideset i pet lokalnih samouprava u Srbiji će uz podršku Vlade Švajcarske preko programa Swiss PRO imati mogućnost da unaprede kapacitete za elektronsku upravu i pružanje elektronskih usluga građanima i privredi.

Ukupna podrška u vrednosti od preko 260.000 evra će omogućiti građanima da dobiju lakši i brži pristup pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije. Pored sredstava za nabavku opreme, program će pružiti tehničku podršku za razvoj i uspostavlјanje internih procesa, regulativa i upravlјačkih struktura za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima i privredi.

Podršku za unapređenje eUprave i/ili eUsluga dobile su sledeće lokalne samouprave: Aleksandrovac, Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bor, Čačak, Ćuprija, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Jagodina, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Loznica, Mali Zvornik, Medveđa, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Rača, Ražanj, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Tutin, Vladimirci, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar.

Ove lokalne samouprave će kroz odobrene projekte raditi na razvoju eUsluga poput elektronskog podnošenja zahteva za upis u vrtić ili za poljoprivredne subvencije, prijava vezanih za poreze, izdavanje potvrda, pristup informacijama od javnog značaja i pravnu pomoć, do prijavljivanja komunalnih problema i žalbi građana. Podržane su i aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju elektronskih pisarnica, uvođenju eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, u cilju poboljšanja efikasnosti lokalne uprave i uštede vremena i novca građanima. Takođe, za 20 projekata je odobrena opciona tehnička podrška, kojom će biti obezbeđena pomoćna tehnologija za osobe sa invaliditetom, kao i uspostavljeni ili unapređeni sistemi za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu.

„Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, kroz program Swiss PRO nastoje da pruže podršku lokalnim samoupravama u cilju povećanja odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima svih građana. U saradnji sa relevantnim nacionalnim institucijama, nastavićemo da podržavamo realizaciju projekata kojima se razvijaju eUprava i eUsluge, a ključno je da gradovi i opštine imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ostvareni rezultati bili i dugoročno održivi“, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva „Da kliknemo zajedno” koji je trajao od 5. jula do 26. avgusta 2019. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.
Više detalja o odobrenim projektima možete naći na internet prezentaciji programa Swiss PRO.


Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO doprineće poboljšanju kvaliteta života građana i građanki Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka. Program Swiss PRO se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i Regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti programa Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.