MrezaZPN

Uoči ročišta u postupku koji pred Osnovnim sudom u Kruševcu, Javno tužilaštvo vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, na osnovu krivične prijave Marije Lukić za seksualno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja, Mreža Žene protiv nasilja izdala je sledeće saopštenje:

"Uoči ročišta u postupku koji pred Osnovnim sudom u Kruševcu, Javno tužilaštvo vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, na osnovu krivične prijave Marije Lukić za seksualno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja, Mreža Žene protiv nasilja poziva građane i građanke Srbije na skup podrške i solidarnosti sa Marijom i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja.
Akcija podrške biće održana neposredno pred početak ročišta, 6. novembra, u Beogradu (ispred zgrade Ministarstva pravde, Nišu (Preko pute zgarde Osnovnog suda), Kruševcu (Ispred zgrade Osnovnog suda).

Podsećamo da je osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo još 6 žena iz Brusa ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane. Nakon iznošenja optužbi, na Mariju i žene iz Brusa počinje hajka pristalica i osoba bliskih Jeličiću, koja se ogleda u pretnjama, uvredama, nipodaštavanju tužilja. Na zahtev advokata Marije Lukić za izuzeće suda u Brusu, suđenje je premešteno u Kruševac i od tada su održana dva ročišta, u avgustu i septembru tekuće godine, a za 6. novembar zakazano je treće.

Slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa smatra se srpskim „Me too“ slučajem i nikako nije usamljen. Seksualnom nasilju/uznemiravanju i govoru mržnje, svakodnevno su izložene žene u Srbiji , uključujući i žene iz javne sfere i politike. Naime, prema istraživanju Misije OEBS-a u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje, a 18% je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci. Krivični zakonik Srbije u članu 182a prepoznaje krivično delo polnog uznemiravanja i definiše ga kao „svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje, koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”. Za ovo krivično delo propisana je novčana ili kazna zatvora do 6 meseci.

Pravda za Mariju, Sandru, Snežanu i Danijelu iz Brusa, Danijelu iz Vranja, žene iz Leskovca i drugih mesta, sa iskustvom seksualnog nasilja, uključujući i one koje su u strahu da progovore ili su ucenjene te njihovi slučajevi nisu dospeli u javnost, pravda za naša sestre, majke, ćerke, prijateljice i svaku od nas.                                                               

Zato budi u Beogradu ispred Nemanjine 22 u 10.00 časova!
Zato budi u Nišu preko puta zgrade osnovnog suda u 11.00 časova!
Zato budi u Kruševcu ispred zgrade osnovnog suda u 10.45 časova!
Zato budi u Užicu na Trgu patizana u 11.30 časova!
Zato budi u Smederevskoj Palanci na Trgu heroja u 11.00 časova!"
Mreža Žene protiv nasilja


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 138596788
P.S. Posebno "bravo" za one zene koje su imale takvo iskustvo i sa takvim pojedincem,ali su zarad interesa,umesto da upere prstom i kritikuju, prećutale i podigle ruke,podrzale i aplaudirale.Ironican aplauz baš njima,i da nam tako ne vaspitavaju decu! Neka se pogledaju u ogledalo ,ono ce im reći sve! Ako nista drugo,da ne laju o drugima,a one nisu ciste ,za početak,pred sobom.Pa,ko razume...shvatiće.
| 3 0
Milica. 138600395
Bravo!!!
| 0 0