vatrogasci pokrivanjeNa jučerašnjem sastanku Sindikalnih odbora Sindikata vatrogasaca Srbije i Načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića potvrđeno je da od 1. januara 2016. godine spasilačke jedinice prelaze u Direkciju za vanredne situacije i da vatrogascima-spasiocima neće biti umanjena prava koja sada imaju.
Po pitanju prelaska vatrogasnih jedinica u nadležnost lokalne samuprave rečeno je da će sve vatrogasno-spasilačke jedinice samo prebaciti u Direkciju koja će se finansirati iz Budžeta Republike Srbije i biće direktno u nadežnosti Vlade.

Vartogasci-spasioci će i u Direkciji imati benificiju četiri meseca i odlaziti u penziju po važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer konačno, ove uslove imaju zato što obavljaju rizičan i težak posao, a ne zato što su policijski službenici.
Takođe je rečeno da će primanja vatrogasaca u najmanju ruku ostati ista, a prihvaćen je i predlog Sindikata da u slučaju bolesti i povreda van rada vatrogascu pripada naknada u visini od 85% osnovne plate, kao i dodaci za minuli rad.
Sindikat vatrogasaca Srbije smatra da odluka Vlade o izmeštanju Sektora za vanredne situacije iz MUP-a otvara mogućnost da se nagomilani problemi konačno počnu rešavati, a da će Sindikat, i u novoj Direkciji, ulagati maksimalne napore kako bi vatrogasci u Srbiji imali status kakav zaslužuju.
“Pozicija buduće službe je takva da će mnogo lakše dolaziti do donatora i međunarodne pomoći, nego što to čini Sektor za vanredne situacije. MUP je mehanizam sa ogromnim brojem zaposlenih i velikim potrebama, a mi smo skupa služba. Naše najjeftinije vozilo sa najosnovnijom opremom košta 150.000 evra. Kao vladino telo, direkcija će biti neposredni korisnik državnog budžeta, a imaće i inostrane donacije. Tako će biti kontinuirano finansirana sva tri ključna segmenta – prevencija, reagovanje i obnova, što nam je proteklih godina najviše nedostajalo”, rekao je Marić o novom zakonu i Direkciji.
Država će tako u pogledu prevencije, reagovanja i upravljanja vanrednim situacijama biti efikasnija, ocenjuje Marić.
“Spasioci i vatrogasci moraju da budu bezbedni da bi pomogli drugima. To je put kojim Srbija krivudavo ide od 2005. godine“, izjavio je Marić.

izvor:sindikatvatrogasaca.org.rs 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE