Aleksinackirudnici nesreca1989

Jedna od najvećih rudarskih tragedija na prostoru bivše Jugoslavije dogodila se na današnji dan, 17. novembra, 1989. godine u Aleksinačkim rudnicima, u jami "Morava".

Tog 17. novembra 1989. godine u minut do podneva stradalo je u požaru 90 rudara prve smene. Požar je izbio posle sečenja dela gvozdene podgrade autogenim aparatom da bi se zatim usled vazdušne struje proširio ugljenmonoksid i ugljena prašina koji su doveli do trovanja i gušenja rudara koji su bili u jami iako nisu bili u blizini požara.
Čete za spasavanje iz bivše SFRJ učestvovale su mesec dana u vađenju unesrećenih rudara u jako teškim uslovima a na spisku stradalih u jami "Morava" bilo je rudara svih nacionalnosti i iz svih krajeva nekadašnje Јugoslavije.
Ovo nije bila prva nesreća u Aleksinačkim rudnicima, pamti ovaj rudnik i naselje i veliku nesreću iz 1983. godine kada je 34 rudara izgubilo živote. Ipak, nesreća iz 1989. godine bila je najfatalnija, i posle 100 godina rada odlučeno je da se rudnici zatvore.
U sećanje na ovu veliku nesreću jedna ulica na Novom Beogradu nosi naziv „Aleksinačkih rudara“.


Najveću proizvodnju Aleksinački rudnici ostvarili su 1963.godine, kada je proizvedeno iz šest okana 444.007 tona uglja. U to vreme na rudniku radi rudarska i industriska škola, nadzornička škola, postoji besplatna tramvajska linija do Aleksinca, hotel, škola sa terenima, biblioteka, dom kulture sa bioskopom, samački hoteli, ambulanta, fabrika za proizvodnju šljako-blokova i dr. U vreme jeftine nafte eksploatacija je skoncentrisana na II okno „Mrava“ koja je 1981.godine proizvelo 251.433 tone uglja u severnom i južnom reviru. Do zatvaranja rudnika u jami „Morava“ vršena je eksploatacija uglja na 750m od površine (na K-445) i bila je najdublja ugljena jama u Srbiji i Jugoslaviji.
Ipak, posle 30 godina od velike nesreće, rudnik je počeo ponovo sa radom 30. septembra 2019. godine i to prvo kroz probni rad...
izvor:aleksinac.net i youtube.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE