Stit211115
Velikom taktičko – pokaznom vežbom specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije pod nazivom "Štit", država je pokazala spremnost i odlučnost u borbi protiv terorizma. 
Oko 700 pripadnika Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, Policijske uprave za grad Beograd, Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Helikopterske jedinice, Sektora za vanredne situacije, Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi", Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre", 204. vazduhoplovne brigade, Garde, Rečne flotile, Bezbednosno-informativne agencije danas su na nekoliko lokacija u Beogradu, izveli akcije oslobađanja talaca i zaštite važnih ličnosti i prikazali građanima Srbije svoje veštine i vrhunsku obučenost. 


Vežbi su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ostali članovi Vlade, predsednik RS Milorad Dodik, vojni i policijski vrh, članovi diplomatskog kora kao i građani koji su došli da vide osposobljenost službi koje brinu o njihovoj bezbednosti.

 Rafali iz pištolja i automatskih pušaka, detonacije, dimne bombe, škripa automobilskih guma i zvuci policijskih sirena odjekivali su u i ispred Palate Srbija prilikom vežbe napada na zaštićenu osobu. Za samo dva minuta, pripadnici bezbednosnih službi odbili su napad, a "teroristi“ su se povukli u zgradu. Tu su ih opkolili pripadnici Žandarmerije, a brzom akcijom Helikopterske jedinice, na krov objekta spušteni su i snajperisti. Za to vreme vatrenu podršku pružila su i borbena vozila Vojske Srbije Bov i Lazar. Upadom specijalnih jedinica policije u zgradu i neutralisanjem "terorista" uspešno je završen i ovaj deo vežbe.

 Za pripadnike službi bezbednosti nije bilo predaha - stigla je dojava da je u toku talačka situacija na jednom plovnom objektu na Dunavu. Specijalci policije i vojske u najkraćem roku su zauzeli položaje na obali, a sa druge strane reke pristigao je čamac sa ronilačkim timom Žandarmerije. Akcija je uspela, spaseni su taoci i neutralisani „teroristi“.

 U okviru združene taktičke vežbe „Štit“ održana je i vežba rešavanja talačke situacije na Železničkoj stanici u Beogradu.

 Nakon najave redovnog polaska voza, u vagone kao putnici ulaze teroristi. U vozu se nalaze putnici, koji, nakon njihove akcije ostaju zarobljeni. Žandarmerija i specijalna brigada vojske „Sokolovi“, dobro sinhronizovani, ograđuju prostor za dejstvo kako bi zaštitili građane i pozivaju pregovarački tim. Nakon neuspeha pregovora, u munjevitoj akciji žandarma i specijalaca, iz voza bivaju oslobođeni putnici, a teroristi se hapse i odvoze vozilima.

Istovremeno rešena je još jedna talačka situacija - na Aerodromu Nikola Tesla.

Sve vežbe su pratili prisutni građani i aplauzom nagradili izuzetno vešte i uspešne akcije pripadnika bezbednosti.

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su srpske bezbednosne snage na pokaznoj vežbi "Štit 2015." pokazale hrabrost, odlučnost, izuzetnu obučenost i spremnost u zaštiti zemlje od eventualnih terorističkih napada. Prema njegovim rečima, bezbednosne službe su u veoma komplikovanim i složenim uslovima pokazale i jedinstvo i sadejstvo.

 "Građani su mogli da vide kako ćemo brzo reagovati i da su naše jedinice izuzetno dobro obučene. Čestitam im na izvanredno urađenoj pokazanoj vežbi", istakao je premijer Vučić.

Premijer je izrazio uvernje da će država uspeti da bezbednosnim službama zemlje obezbedi još bolju opremu i oružje.

 Podsetivši da je i predsednik RS Milorad Dodik prisustvovao vežbi, premijer je rekao i da države u regionu mogu da vide kako brzo Srbija može da reaguje i da je spremna da pomogne i drugima.

Ministar Stefanović izjavio je, povodom hapšenja srpskog državljanina u Maroku osumnjičenog za terorizam, da srpske službe sarađuju sa stranim bezbednosnim službama.

"Ne mogu da kažem detalje. Kao što smo sa francuskom službom radili na identifikaciji izvršilaca, tako sarađujemo i u ovom slučaju“, rekao je Stefanović.

Cilj vežbe, kako su istakli pripadnici policije i Vojske Srbije, jeste prikazivanje zajedničkog delovanja svih službi u eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti.

Pukovnik Goran Dragović, komandant Žandarmerije zahvalio se državnom vrhu na čelu sa premijerom Vučićem što mu je poverio da vodi jednu ovakvu značajnu i vrlo složenu vežbu.

 "Građani Srbije treba da budu sigurni da imaju odlične specijalne jedinice, što MUP-a, što Vojske Srbije. Složenost ove vežbe bila je u tome što smo pokazali sinhronizovani rad i sadejstvo. Vežba nije smela da trpi ni u jednoj sekundi, niti da se ne zna ko šta radi ili ne radi. Svaka od ovih jedinica posebno uvežbava sve ove situacije koje ste videli, a mislim da smo danas i pokazali da možemo to zajednički da radimo i da svaka od ovih jedinica dobije svoju ulogu u rešavanju krizne situacije“- izjavio je pukovnik Dragović.

Izvor:mup.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE