Dandrzavnosti20 SrbijaRS

Srbija je 15. februara 2020. godine obeležila Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni Ustav Kneževine Srbije.

Na Dan državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udruženjima u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.
Orden Republike na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman, a nobelovac Peter Handke i David Vujić, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", Orden Kararđorđeve zvezde prvog stepena.
Sretenjski orden prvog stepena dobili su Medicinski fakultet u Beogradu, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mesta Asprovalta.
Vučić je na svečanosti poručio da danas, kada su naše istitucije širom regiona ugrožene, kada se preti opstanku SPC na teritoriji Crne Gore i kada se preti opstanku srpskog identiteta na teritoriji BiH, neretko i nekih zemalja EU, moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja.
Takođe, za nas kapitulacija nije mogućnost, istakao je predsednik i dodao da će Srbija postojati i opstajati zajedno sa svojim narodom.
Prema njegovim rečima, Srbi ma gde da žive, moći će da očekjuju pomoć svoje srpske države, i na svakom tom mestu, potrebni su sloboda i mir.
Srbija raste i osvaja, ne nove prostore i teritorije, već nove vrednosti, poručio je Vučić.
Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je u Orašcu, a predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Oni su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, a pre polaganja pomen je služio episkop šumadijski Jovan.
Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.
I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu, rekla je Gojković.
Čubrilović je, čestitajući Dan državnosti, poručio da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.
On je ukazao na to da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.
Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, kao i brojni građani.
Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe.
Odluci o podizanju ustanka prethodila je seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivno pobile, zbog navodne nelojalnosti.
Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije.
Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.
izvor:srbija.gov.rs