U nedelju 22. marta u Brusu će stariji od 65 godina moći da obave kupovinu u periodu od 04:00 do 07:00 časova ujutru u IDEA supermarketu pod posebnim pravilima.

006IDEA

Za starija lica od 65 godina sa teritorije opštine Brus u nedelju 22. marta biće otvoren IDEA supermarket za kupovinu životnih namirnica u periodu od 04:00 do 07:00 časova ujutru i to pod posebnim pravilima u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Prema obaveštenju koje smo dobili u IDEA supermarketu, u objektu će moći da bude najviše 20 lica u istom trenutku uz pridržavanje preporučenih i propisanih zdravstvenih mera Vlade Srbije - bez kontakta i da najmanje rastojanje između kupaca bude 2 metra. Oni koji budu čekali u redu ispred lokala takođe moraju da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mera.

Nadamo se da će prva nedeljna jutarnja kupovina za starija lica od 65 godina koja imaju ograničeno kretanje tokom vanrednog stanja proći u najboljem redu i da će svi biti svesni da zaštitom sebe štite i druge u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Podsećamo na osnovne zdravstvene mere u cilju sprečavanja širenja i zaštite od korona virusa:
- Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol.
- Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
- Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
- Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.
- Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.
- Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.
- Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
- Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi - sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja
- Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.
- Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
- Održavajte higijenu životnog prostora

Ruke perite PRE:
- neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane
- dodirivanja usta, nosa i očiju
- kontakta sa bolesnikom
 i POSLE:
- brisanja nosa, kašljanja, kijanja
- upotrebe toaleta
- kontakta sa životinjama
- rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija
- vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi
- kontakta sa bolesnikom

Simptomi zaraze korona virusom:
Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput: povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora.
Starije osobe i osobe s hroničnim bolestima (poput povišenog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti disajnih puteva) imaju veći rizik razvoja težih oblika ove bolesti. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je posebne telefonske brojeve za sve informacije o korona virusu (COVID-19). OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.