zastavasrbija

Beograd, 29.03.2020. -Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ponovo je večeras apelovala na građane da ostanu kod kuće i budu disciplinovani, najavivši da će, ako bude potrebno, biti uvedene još rigoroznije mere.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Pink istakla da je država do sada učinila sve što je mogla, upozorivši na to da je na građanima da li ćemo borbu sa koronavirusom da dobijemo ili ne.

Naša zemlja se nalazi u četvrtoj nedelji epidemije i još je na nogama, napomenula je ona i ukazala na to da tek ulazimo u najteži period.

Premijerka je prenela da od danas radi laboratorija u Batajnici, a priprema se i Veterinarski institut u Kraljevu, koji će raditi testove za COVID-19 kako bi se rasteretio „Torlak“.

Srbija, kako je ukazala, po glavi stanovnika ima više respiratora nego mnogo razvijenije zemlje, s tim što smo uspeli da nabavimo još 480 ovih aparata.

Prema njenim rečima, bolnice su dobro opremljene, ima dovoljno testova, povećani su kapaciteti, a za građane je preko apoteka obezbeđeno devet miliona maski.

Do sada je stiglo osam aviona, a očekuje se dolazak još 12 koji će dopremiti medicinsku i zaštitnu opremu, jer sada ulazimo u verovatno najteže dve nedelje, ukazala je ona.

Srbija je, kako je podsetila, u danima pre 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u zemlji, uspela da obezbedi 20 transportnih aviona i dopremi medicinsku i zaštitnu opremu koju je država platila ili dobila kao donaciju.

Brnabić je napomenula da je trenutno u našoj zemlji 741 osoba pozitivna na koronavirus, da je 55 osoba na respiratorima, da je 13 preminulih, dok su izlečene 54 osobe.

Zadovoljna sam dosadašnjom borbom, to je pravi rat protiv nevidljivog neprijatelja, samim tim i teži. Sad se ta borba usložnjava i vodi na više frontova. Svaka čast medicinskom osoblju, lekarima, sestrama i tehničarima koji su na prvoj liniji fronta i koji se bespoštedno bore 24 časa dnevno, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, zdravstveni sistem Srbije se i u četvrtoj nedelji epidemije koronavirusa drži, za razliku od zdravstva mnogo bogatijih evropskih država, a nema ni nestašica u prodavnicama.

Ona je potvrdila da su danas prva 33 pacijenta sa lakšim simptomima prebačena iz KBC „Dragiša Mišović“ u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, najavivši da sutra popodne očekuje da budu spremne i privremene bolnice u hali „Čair“ u Nišu i u „Spens“ u Novom Sadu.

Brnabić je rekla da će po okončanju epidemije koronavirusa uputiti inicijativu Skupštini Srbije da se izgradi spomenik zahvalnosti Kini na iskazanom prijateljstvu i solidarnosti.

Prema njenoj oceni, bez pomoći te zemlje mi bismo već bili na kolenima, jer je broj ljudi koji je zaražen i brzina širina virusa toliko dramatična da je pritisak na zdravsteni sistem takav da se mnogo bogatije zemlje slamaju.

Ona je pozvala još jednom građane da ozbiljno shvate preporuku da ostanu kod kuće, jer neozbiljnim ponašanjem direktno ugrožavaju živote hroničnih bolesnika i starijih građana.

Takođe, kako je najavila, penzije će biti isplaćivane u celini 10. u mesecu, dok će 10. aprila biti isplaćena i jednokratna pomoć od 4.000 dinara.

Brnabić je poručila da svi koji ostaju kod kuće na taj način pomažu lekarima koji rade danonoćno, da je to solidarnost i da im time daju šansu.
izbor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.