Beograd, 07.04.2020. -Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da je od poslednjeg preseka juče u 15 časova u Srbiji registrovano 247 novozaraženih koronavirusom.

Kisić Tepavčević je navela da su u tom periodu testirane ukupno 1.074 osobe, kao i da su zabeležena tri smrtna ishoda usled infekcije koronavirusom.

U poslednja 24 časa preminula su dva muškarca i jedna žena, tako da je ukupan broj smrtnih ishoda do ovog trenutka 61, dodala je ona.

Kisić Tepavčević je saopštila da je hospitalizovano ukupno 1.349 osoba, od kojih se 108 nalazi na respiratorima.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji do sada je testirano ukupno 9.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a stopa smrtnosti usled posledica zaraze koronavirusom iznosi 2,49 odsto.

Ukupno je preminulo 44 muškarca i 17 žena, precizirala je ona i navela da prosek starosti preminulih iznosi 64,2 godine.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da poslednjih dana imamo stabilan broj obolelih od koronavirusa, čak i manji pad na današnji dan, i to u nedelji kada je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast broja obolelih.

To je, kako je ocenila, pokazatelj da smo na dobrom putu, da znamo šta radimo i da se ponašamo odgovorno i savesno.

Iako ovo jeste jedan mali, obećavajući znak sada treba da zapnemo iz sve snage zato što ovi brojevi pokazuju da ono što svi zajedno radimo jeste osnova prave borbe protiv ove infekcije, poručila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da smo nakon tri dana dosegli maksimum, koji će trajati još desetak dana, i naglasio da u ove dve nedelje treba da se sprovode najrestriktivnije mere koje su do sada planirane.

To su, kako je objasnio, sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta u narednim nedeljama, jer je tada virus najagilniji i najsposobniji da se prenese preko ogromnog broja ljudi koji su "rezervoari".

On je istakao da će se sada izolacija sprovoditi u bolničkim uslovima, jer su improvizovane bolnice zato i napravljene, kako nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije virus vrati nazad i uđe u populaciju.

Po jučerašnjim podacima, 104 osobe su smeštene na Beogradskom sajmu, dok su prema trenutnim podacima u hali „Čair“ evidentirana 64 pacijenta, a u bolnici u Novom Sadu 38, precizirao je Kon i naglasio da je 8,3 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

On je, odgovarajući na pitanje da li će biti sprovedeno masovno testiranje kao što je to učinjeno na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", naglasio da je prioritet testiranje zdravstvenih radnika, ali da ne moraju svi da se testiraju, a pogotovo ne oni koji nisu u bliskom kontaktu sa obolelima.

Krizni štab će dobiti spisak od svih zdravstvenih ustanova ko sve od zdravstvenih radnika treba da se testira, najavio je Kon, uz napomenu da sada ima dovoljno testova i da će svaki slučaj kod zdravstvenih radnika biti ispitan.

On je, govoreći o novim merama i zabrani kretanja, preneo da je njegov predlog da u narednih osam do deset dana bude uvedena 24-časovna apsolutna zabrana kontakata, a ako mora onda i kretanja u pojedinim žarištima, kako bi se prekinuo lanac širenja virusa.

Prema njegovim rečima, sprovođenje mere o zabrani kretanja 24 časa ima smisla samo u Beogradu i još nekim žarištima koja su dodatno ustanovljena.

Takođe, on je rekao i da bi se među pripadnicima romske i migrantske zajednice, ukoliko se masovnije zaraze koronavirusom, sprovodila ista epidemiološka aktivnost u smislu ispitivanja kontakata, ističući da za sada nema podataka o širenju infekcije u romskim naseljima.

Romi jako sporo menjaju navike i higijenske uslove i to se sigurno neće promeniti za ovih nekoliko nedelja, ali se podrazumeva da će, ako se virus pojavi u samom naselju, čitavo naselje biti stavljeno pod poseban nadzor, objasnio je Kon.

On se ponovo osvrnuo na odluku o ukidanju kućne izolacije u koju su upućene zaražene osobe sa lakšim simptomima i njihov smeštaj u privremene bolnice, uz napomenu da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke.

U privremene bolnice, kako je precizirao, neće se smeštati trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.