zastavasrbija

Beograd,13.04.2020. Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković izjavio je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 2.646 osoba, od kojih su 424 laboratorijska nalaza bila pozitivna na koronavirus, pri čemu su do sada u našoj zemlji ukupno 4.054 osobe obolele od COVID-19.

Gojković je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirao da je do danas hospitalizovano 2.890 pacijenata, na respiratoru se nalazi 138 obolelih, dok je ukupno testirano 20.958 osoba.

On je naglasio da je u poslednja 24 časa preminulo još pet osoba kao posledica infekcije ovim virusom, pri čemu su tri osobe muškog, a dve ženskog pola, prosečne starosti 76 godina.

U našoj zemlji je od početka epidemije preminulo 85 osoba, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,09 odsto, dodao je Gojković.

On je precizirao da su na Klinici za infektivne bolesti KCS smeštena 54 pacijenta, u starom delu niškog Kliničkog centra nalazi se 201 pacijent, a u novom delu još 59.

Prema njegovim rečima, u KC Vojvodine zbrinuta su 142 pacijenta, u KC Kragujevac hospitalizovan je 91 oboleli, dok su u KBC “Dragiša Mišović” smeštena 303 pacijenta, a na Pulmološkoj klinici KCS njih 79.

U KBC "Zemun" nalazi se 340 pacijenata, u KBC "Zvezdara" 345, u Opštoj bolnici Pančevo 158, a u VMC Karaburma 74 obolela naveo je Gojković i dodao da je na Beogradskom sajmu smešteno 387 pacijenata, u Hali „Čair“ i hotelu „Centroturist“ u Nišu ukupno 292 pacijenta, uz još 170 u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš.

Pokrajinski sekretar je ukazao na to da se na Novosadskom sajmu nalazi 170 pacijenata, dok je u Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru smešteno 18 obolelih.

Gojković je istakao da je u Gerontološkom centru Niš na koronavirus pozitivno 140 štićenika, kao i četiri zaposlena, dodavši da je u prepodnevnim časovima lišen slobode direktor te ustanove, protiv kojeg je podneta krivična prijava za teško delo protiv zdravlja ljudi za šta je predviđena kazna zatvora do 12 godina.

Nažalost, ovo je posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa, gde smo ustanovili čitav niz nepravilnosti u radu Centra, koji su doveli do ovako velikog broja zaraženih u toj ustanovi, naglasio je pokrajinski sekretar.

On je ukazao na to da su u Gerontološkom centru Niš bile dozvoljene posete rodbine i izlasci van doma, što je strogo zabranjeno propisima i suprotno nalozima rukovodiocima da postupaju u skladu sa protokolom.

Gojković je naveo da ima i indicija da su se krili simptomi bolesti u početku infekcije, naglasivši da je ovo pokazatelj šta može da se dogodi ukoliko jedan pojedinac ne poštuje uvedene mere i do kakvih komplikacija može da dođe.

Prema njegovim rečima, najveći broj građana Srbije poštuje uvedene mere, a oni koji to ne čine biće strogo sankiconisani.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za odrasle i stare, kojih ukupno ima 229 sa kapacitetom od 8.617 korisnika, zaključno sa 13. aprilom, potvrđeno je prisustvo virusa kod 44 korisnika i 25 zaposlenih, naglasio je Gojković i precizirao da je to slučaj u Domu za smeštaj starih „Stara pruga“ u Umci, „Doživeti stotu“ u Zemunu, GC Niš, Domu za stare i odrasle „Nana“ u Beogradu, Domu za ometene u razvoju Blace i Domu za smeštaj odraslih Kulina.

On je dodao da je prisustvo zaraženih registrivano i u Domu za stare u Smederevu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju „Trbunje“ u Blacu, Domu za stare „Eskob centar“ u Nišu, Centru za smeštaj odojčadi i dece u Beogradu, Domu za smeštaj odraslih „Sunčev breg“ u Beogradu, Gradskom centru Novi Beograd i GC Novi Beograd usluga pomoći u kući.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je infekcija koronavirusom u Gerontološkom centru u Nišu izuzetno ozbiljna i teška i da nije bila očekivana, uz napomenu da je usledila nakon što se poslednjih dana stekao utisak da se smanjuje pritisak na KC Niš.

On je ocenio da se iz toga vidi do čega može dovesti neodgovornost onih koji moraju da poštuju mere i sprovode ih u svojim ustanovama.

Tiodorović je dodao da se završava prebacivanje pozitivno testiranih štićenika i radnika u KC Niš, ukazavši na to da je otvaranjem novog dela Centra, koji može da funkcioniše kao kovid bolnica, na raspolaganju još 460 postelja.

U ovoj fazi moći ćemo da izvršimo obavezu prema jugoistoku Srbije i zbrinemo sve kojima je neophodna medicinska pomoć, istakao je on i dodao da je veoma značajno to što je i u Leskovcu pripremljena bolnica.

Tiodorović je naveo da inficirani u Gerontološkom centru u Nišu za sada imaju laku kliničku sliku, ali pošto se radi o starijim ljudima, hroničnim bolesnicima sa velikim komorbiditetom, to ne znači mnogo.

Svi radnici Kliničkog centra trudiće se da ne dođe do najstrašnijeg ishoda. Pozivam sve koji vode takve i slične ustanove da shvate da ne treba biti emotivan u situaciji kada treba da se sprovode mere kojima se smanjuje mogućnost zaražavanja, istakao je on i dodao da oni koji su posećivali štićenike te ustanove nisu učinili ništa dobro članovima svoje porodice ili prijateljima.

Tiodorović je još jednom ponovio da je nephodno da se do kraja ponašamo vrlo odgovorno i sa gvozdenom disciplinom.

On je, govoreći o broju pacijenata na respiratoru, naveo da se beleži blagi trend opadanja, što može dati početni optimizam, jer je onima koji su na respiratorima život najviše ugrožen.

Prema njegovim rečima, Srbija raspolaže sa dovoljno respiratora i u tom pogledu možda bolje stojimo i od nekih mnogo bogatijih i razvijenijih zemalja.

Tiodorović potvrdio da su na Infektivnu kliniku u Beogradu stigli brzi testovi kojima se za 20 minuta može utvrditi da li je neko pozitivan na koronavirus.

Ti testovi će nam naročito koristiti kasnije, u maju i junu, kako bi se proverilo da li je zaraza virusom sveža, ili je reč o pacijentu koji je na putu ozdravljenja, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara poslata imejlom, Tiodorović je rekao da je do velikog broja zaraženih medicinskih radnika došlo više zbog neadekvatnog korišćenja zaštitne opreme, nego zbog nestašice, jer je, kako je objasnio, sva oprema nabavljena na vreme.

Članovi Kriznog štaba naglasili su da će o svim narednim merama građani biti obavešteni na vreme, kako bi mogli da se pripreme, prenevši stav struke da se još nisu stekli uslovi da se starijima od 65 godina dozvoli šetnja za vreme policijskog časa.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE