DarijaKisic SrbijaGovRS070420

Beograd,14.04.2020. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 2.440 osoba, od kojih je 411 bilo pozitivno na koronavirus.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija prenela da je u poslednja 24 časa umrlo još devet osoba, a da je hospitalizovano ukupno 3.006 pacijenata.

Prema njenim rečima, na respiratoru se nalazi 131 pacijent, dok je ukupno testirano 23.398 osoba.

Ona je naglasila da su od devet preminulih, sedam osoba muškog, a dve ženskog pola, prosečne starosti 69 godina.

U našoj zemlji su od početka epidemije preminule 94 osobe, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,1 odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika, koronavirus potvrđen kod 533, a da 1.062 zdravstvena radnika čekaju rezultat testiranja.

Najviše hospitalizovanih pacijenata smešteno je u KBC "Zemun" 340, pri čemu je na respiratoru njih 25, zatim u KBC "Zvezdara" 324, od čega 13 na respiratoru, navela je ona.

Kisić Tepavčević je dodala da je u KBC "Dragiša Mišović" smešten 301 pacijent, od kojih je 36 na mehaničkoj ventilaciji, a na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 61 osoba, od kojih je šest na respiratoru.

Na Pulmologiji KCS je smešteno 80 pacijenata, od kojih četiri na respiratoru. U staroj zgradi KC Niš smeštena su 202 pacijenta, a u novoj 175, pri čemu je na respiratoru 18 pacijenata, napomenula je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je u KC Vojvodine, od135 pacijenata, osam na respiratoru, u KC Kragujevac od 97, 15 je na respiratoru, dok je u Opštoj bolnici u Pančevu smešteno 150 osoba.

Na VMC Karaburma je 71 pacijent, od kojih je šest na respiratoru. Na Beogradskom sajmu smešteno je 398 pacijenata, ukupno u niškom Čairu i hotelu Centroturist 221 pacijent, dok je u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš 170 pacijenata, prenela je ona.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da je na Novosadskom sajmu 176 pacijenata, u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi "Dva heroja" 20, a u Banji Junaković kod Apatina 13 osoba.

Prema njenim rečima, stav struke po pitanju kretanja za Vaskrs je jednoglasan i potpuno jasan - bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje populacije.

Tu nemamo nikakvih kompromisa. Stručno medicinsko mišljenje zasnovano na dokazima je vrlo jasno, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su svaka nedelja i svaki dan ključni, sve do momenta kada ukupan broj novootkrivenih slučajeva kontinuirano bude - nula.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorila je na to da se epidemiološka situacija može promeniti za dan i da se ne smemo opustiti, već učiniti sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom.

Bez obzira na to što stalno ističemo da smo zadovoljni tokom epidemijske krive, pojedinačni slučajevi i pojačano obolevanje u određenim grupama, kao i smrtni ishodi, pokazuju da se epidemiološka situacija može promeniti za dan, naglasila je ona i još jednom pozvala na dodatne napore u borbi sa koronavirusom.

Ona nije mogla da kaže do kada će i šta od mera trajati i kada će one biti relaksirane, ali je izrazila uverenje da se, ako se i dalje budemo odgovorno i savesno pridržavali mera i ako ne bude više ekscesnih situacija, može očekivati da će uskoro doći do silaznog toka na krivulji epidemije.

Takođe, Kisić Tepavčević je dodala da se po pitanju koronavirusa u Srbiji ne može izuzeti nijedan deo naše zemlje i da virus uvek pronađe put do osetljivih osoba.

Imunolog Srđa Janković najavio je da će u Srbiji uskoro početi terapija krvnom plazmom u lečenju COVID 19.

Antitela su jedan od mehanizama otpornosti uz specifične tzv. memorijske ćelije. I jedno i drugo sprečava da osoba koja je prebolela koronavirus ponovo oboli dugi niz godina, a možda i doživotno, rekao je Janković.

On je objasnio da antitela iz krvne plazme rekonvalescenata mogu da se koriste kao dopunska terapija kod određenih pacijenata kod kojih postoje uslovi da tako nešto može da pomogne.

Janković je napomenuo da se to odnosi na osobe koje još nemaju dovoljan broj svojih antitela, a imaju rizik od teže kliničke slike.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je slučaj sa Gerontološkim centrom u Nišu, gde je zaraženo više od 140 korisnika, dodatno opterećenje kapaciteta KC Niš, ali i da će imati uticaja i na kapacitete zdravstvenog sistema Ćuprije, Paraćina, Aleksinca, Prokuplja i Leskovca, gde je virus mnogo aktivniji nego u ostalim delovima Srbije.

Kon je ukazao na to da se u Nišu i okolnim gradovima otkriva veći broj pozitivnih na koronavirus, u odnosu na broj testiranih, nego u drugim delovima Srbije, a da se u Vojvodini situacija smiruje.

U Vojvodini je, kako je istakao, ispod 10 odsto pozitivnih među testiranim dok u Nišu i drugim gradovima u okruženju ta brojka ide do blizu 50 odsto.

On je naveo da je u KC Niš 377 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus i dodao da je u toj ustanovi trenutno 18 pacijenata na respiratoru i da su svi u rizičnom stanju.

Kon je naglasio da je dosta urađeno na pripremi društva vezano za epidemije i da će se vrlo verovatno u budućnosti na tome dosta raditi.

Ovo je ozbiljna opomena. Moramo prvo da izađemo iz ovog, pa da razmišljamo o eventualnom drugom talasu. U svakom slučaju broj respiratora u odnosu na prethodni period značajno je uvećan. Mislim da je o tome dovoljno razmišljano i da će za drugi talas koji je obično niži od prvog, kapaciteti biti dovoljni, istakao je Kon.

Imaćemo niz testova koji će u međuvremenu biti urađeni, pravilnije ćemo moći da procenjujemo koliko je stanovništva imunizirano. Pratićemo razvoj vakcine za budućnost, a vezano za terapiju pratiće je klinički lekari, objasnio je on.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE