zastavasrbija

Beograd,15.04.2020. Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 2.880 osoba, od kojih je 408 bilo pozitivno, dok je pet osoba preminulo.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija izneo podatak da je do danas hospitalizovano 2.245 pacijenata, na respiratoru se nalazi 128 obolelih, pri čemu je u poslednja 24 časa pet osoba skinuto sa mehaničke ventilacije.

Ukupno je testirano 26.278 lica, naglasio je on i dodao da su od petoro preminulih dve osobe muškog, a tri ženskog pola, prosečne starosti 69 godina.

U našoj zemlji je od početka epidemije preminulo 99 osoba, dodao je ministar.

Ministar je istakao da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu, a Beograd je na nivou na kojem je bio i do sada.

On je ocenio da današnji rezultati nisu loši i da je ohrabrujuće to što je manje pacijenata na respiratoru, što je, kako je istakao, izuzetno bitno.

Lončar je poručio da sadašnje stanje ne sme da nas zavara jer se može preokrenuti za dan, kako nabolje, tako i nagore, poručivši da to kako će dalje izgledati situacija jedino zavisi od toga kako budemo poštovali mere koje preporučuje struka.

On je, takođe, naveo podatak da su 243 korisnika i 32 radnika u domovima za stare pozitivni na koronavirus, i dodao da u našoj zemlji ima 557 zaraženih zdravstvenih radnika, što čini 11,43 odsto ukupnog broja inficiranih.

Trenutno je 360 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju, precizirao je ministar i dodao da je na Torlaku laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno, pošto imaju dva negativna testa na koronavirus, kao i da ukupno 25 pacijenata više nije na respiratoru.

Prema njegovim rečima, u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica 52 pacijenta su bila sa znacima respiratorne infekcije, od čega su dva pacijenta i šestoro zaposlenih pozitivni na koronavirus.

Istovremeno, Lončar je saopštio da je u našoj zemlji hospitalizovano 3.245 kovid pozitivnih pacijenata, pri čemu je na Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KCS smešteno 140 pacijenata, u starom delu KC Niš smešteno je 196, a u novom delu te zdravstvene ustanove 256, u KC Vojvodine 136 pacijenata, a u KC Kragujevac devet, dok su u KBC "Dr Dragiša Mišović" smeštena 252 odrasla pacijenata i 39 dece.

Prema njegovim rečima, u KBC "Zemun" smešteno 317 pacijenata, u KBC "Zvezdara" 350, u Opštoj bolnici Pančevo 175, u Vojnoj bolnici Karaburma 76, u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu nalazi se 383, u Opštoj bolnici Novi Pazar 20, u niškoj hali Čair 298, a u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu 212 osoba.

Ministar je rekao da je na Novosadskom sajmu smešteno 186 pacijenata, u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi "Dva heroja" 20, u Banji Junaković 16, u Niškoj Banji 75, a jedan broj pacijenata se nalazi i u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji.

On je, govoreći o odgovornosti direktora ustanova u kojima je došlo do masovnog oboljevanja od COVID-19, upozorio na to, da će odgovarati svako za koga se utvrdi da nije poštovao propisane mere.

Kada je reč o situaciji u Požarevcu, ministar je naveo da je za sada potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 19 osoba, što ne znači da ih neće biti i više.

Prema njegovim rečima, medicinski radnici i službe u tim novim žarištima, kao šo su Požarevac ili Ćuprija, pripremaju se za više zaraženih.

Lončar je uputio apel stanovnicima ovih gradova da budu posebno oprezni i da izbegavaju kontakte.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da u Srbiji u ovom trenutku nema dovoljno donora krvne plazme sa antitelima osoba izlečenih od koronavirusa i dodao da se krvna plazma kao dopunska terapija u lečenju primenjuje samo kod određene kategorije pacijenata.

Moraju da se ispune još neki uslovi, u smislu podudarnosti krvne grupe donora i primaoca, to je kompleksno pitanje, a odluka o primeni te terapije je konzilijarna i uvek uključuju transfuziologa, uz kliničare koji brinu o pacijentu, rekao je Stevanović.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE