Korupcija b92
Međunarodni dan borbe protiv korupcije biće obeležen konferencijom sa ciljem isticanja značaja profesionalnih i etičkih standarda među medijskim radnicima.
Fokus skupa "Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije" je na ličnom integritetu i ličnoj odgovornosti novinara koji posvećeno doprinose borbi protiv korupcije.

U okviru Konferencije Savet za borbu protiv korupcije dodeliće nagradu "Verica Barać", a Agencija za borbu protiv korupcije zahvalnice novinarima.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je od početka godine 480 postupaka protiv funkcionera na svim nivoima vlasti kada je reč o kontroli imovine i prihoda, a vodi i ukupno 593 postupka zbog sukoba interesa.

Ove godine podneto je i 11 krivičnih prijava protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Zbog različitih povreda odredaba Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija je do sada, u ovoj i prethodnim godinama, podnela oko 600 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajni sudovi su doneli više od 130 presuda.

Agencija je donela više od 50 rešenja o gubitku prava na dobijanje budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada tih političkih subjekata.

Prema nedavnom izveštaju Evropske komisije o napretku za 2015. Srbija je ostvarila izvestan napredak u sprečavanju i borbi protiv korupcije, ali je korupcija i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima.

U izveštaju se ipak konstatuje da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije nije dala očekivane rezultate i posebno ističe potreba hitnog donošenja novog zakona koji Agenciji treba da omogući da ojača svoju ulogu ključne institucije, neophodnost izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i da se Agenciji obezbede finansijska sredstva da bi mogla da sprovodi svoj mandat. 

izvor:b92 foto:Thinkstock


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE