Lozinka sakupljača gljiva, geometarska firma ili teritorija gde nestaju lovci?

JastrebackiTrougao1
Kruševac,02.04.2015. Da li znate da na dvadesetak kilometara od Kruševca postoji mreža staza za brdski biciklizam ukupne dužine od preko hiljadu kilometara?
Kad ste poslednji put bili na Jastrebcu? Za Prvi maj? Većini Kruševljana Jastrebac je poznat samo kao izletište oko jezera, a dalje uglavnom odlaze planinari, sakupljači gljiva, drvoseče i lovci. Namernik često nema gde da se okrepi, sve je pusto i zatvoreno. Možda su svi zaboravili na Jastrebac, ali biciklisti su u njemu videli pravu obećanu zemlju.

Jastrebac nije Tara ili Kopaonik, ali zato ima jedan ogromni potencijal, koji je do skoro bio potpuno zanemaren. Duga sezona (od marta do novembra) i velika raznolikost terena (za svaki profil vozača nevezano za godine, fizičku spremu ili stil vožnje) pružaju idealne uslove za dugoročni pionirski projekat izgradnje centra za brdski biciklizam.

JastrebackiTrougao2
Pre četiri godineje počelo povezivanje temena Jastrebačkog trougla biciklističkim stazama (Planinarski dom – Ribarska banja – selo Svarče u Toplici). U trouglu se nalazi preko hiljadu kilometara staza (da, da, više od 1000km). Na Malom prozoru, Stazi smrti i Lestvici se upražnjava drevna DJUDU veština, veština borbe sa samim sobom na biciklu.

Kartografska radionica Jatrebačkog trougla je prva izradila reljefne mape, koje po preciznosti i dizajnu postavljaju standarde u Srbiji.  Nadoknadili su nedostatak finansija za skupu izradu mapa i 3d modela Jastrepca isključivo svojim znanjem i upornošću. Osim Velikog Jastrepca, mapirane su staze na Mojsinjskim planinama, a u planu je i Mali Jastrebac. Za objavljivanje biciklističke mape traže sponzora, a onda će evropski namernici na dva točka, koji prolaze i kroz naš grad na putu za jug, moći sami da se provozaju po našem kraju i da ga upoznaju. Do tada će im ipak biti potrebno malo sreće da nalete na nekog biciklistu koji bi ih poveo putevima van asfalta.

JastrebackiTrougao3

Gosti na volonterskim kampovima Jastrebačkog trougla bili su mladi iz Južne Koreje, Japana, Španije, Francuske, Belgije, Poljske, Češke, Rusije, Hrvatske, Turske koji su radili na izgradnji i uređenju staza, i to bez ikakve mehanizacije i zagađenja. U Jastrebačkom trouglu organizovana su i dva MTB maratona koja su se bodovala za ligu Srbije, a prošle godine je organizovana akcija rekreativnog tipa 3 Dana Jastreba. Akcije za bicikliste iz Kruševca je teško i pobrojati.

Važan deo njihovog rada je učestvovanje na akcijama rekreativnih klubova iz Srbije, kada se članovi ove biciklističke grupe upoznaju sa terenima na drugim planinama (Rtanj, Fruška Gora, Ovčar, Kablar, Kopaonik, Rajac, Suvobor, Maljen, Povlen, Radan, Durmitor, Medvednik…). Blisko sarađuju sa klubovima MTB Družina (Inđija), Stražilovo (Sremski Karlovci), Grin Bajk(Valjevo), Hedonija(Gornji Milanovac), BK Gorski(Soko Banja). Svi zajedno se trude da pokrenu osnivanje rekreativnih klubova širom Srbije i učestvuju u radu novoosnovanog Srpskog rekreativnog biciklističkog Saveza, koji teži prvoj objedinjenoj biciklističkoj ponudi Srbije (staze, mape, klubovi, servisi)namenjenojturistima, ali koja bi bila interesantna i potencijalnim sponzorima.

JastrebackiTrougao4

Planirani Centar za brdski biciklizam treba da obuhvati potpuno uređenje i obeležavanje svih staza, mapiranje, vodičku službu, servis, bicikle i smeštaj. Obiman projekat je zaštićen i još uvek čeka svog donatora. Ovo je pionirski projekat za koji ne postoji šifra delatnosti u našem zakonu, ali i u tome biciklisti vide šansu da osmisle posao koji vole. Jastrebački trougao je jednokratno podržalo Ministarstvo za omladinu i sport, a uspešna saradnja traje sa JP Srbijašume. Putevi brdskih biciklista nude i veliku mogućnost povezivanja raznih grana kontinentalnog turizma (u jednom danu možete posetiti srednjevekovni manastir, kupati se u Ribarskoj banji ili na nekom od jezera na Jastrepcu i veslati na Južnoj Moravi).  Vožnja je jedinstven način upoznavanja prirode i krajeva koji su nedostupni pogledu iz automobila.

Menadžment Ribarske banje je pokazao interesovanje da u narednom periodu pomogne realizaciju projekta u onim delovima koji bi i za njih bili značajni.

Uprkos svim očiglednim mogućnostima koje nudi ovaj projekat, ekipa biciklista je prinuđena da radi po principu „uradi sam“ bez pravog razumevanja od strane nekoliko gradskih vlasti koje su se promenile u međuvremenu.

Brdski biciklizam je sve popularniji vid rekreacije i boravka u prirodi, kod nas i u svetu. Ipak i dalje su tu najčešće negativne predrasude – da je neophodno imati skup bicikl i opremu, biti profesionalac, adrenalin-džanki i snagator. Zaboravite te priče jer  najstariji član posade ima 65, dok najmlađi ima 13 godina. Ako želite da upoznate šumske lavirinte na dva točka, ili ako imate bilo kakvo pitanje u vezi sa brdskim biciklizmom, posetite stranice Jastrebačkog trougla:

Izađite iz kuće, izađite iz automobila! Uzjašite bajk i vidimo se na Jastrebcu!

P.S: Nadamo se da iza vas neće ostati otpaci, nego samo otisak krampona po zemlji kojom ste prošli.
Izvor:037ks.com,(Nemanja Nikolić)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE