VuckovicMiloje 102013

Kako izgleda jedan dan radnika "Srbijašume" ŠU Brus? Šta rade šumari u šumi? Da li su šumi potrebni šumari? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja koja se tiču radnika ŠU "Srbijašume" Brus pokušali smo  da dobijemo od šefa Miloja Vučkovića. Po dogovoru, u zakazano vreme krenuli smo u obilazak terena put Blaževa, prema Blaževskim šumama i Jelenskom osoju. Usput smo povezli šumare na njihov reon.

Ovaj put smo obišli reon koji se graniči sa opštinom Leposavić. Uz put smo pričali o radu šumara i saznali sledeće: Na šumarskom fakultetu se izučavaju mnogi predmeti  - Pedologija, Entomologija,... kao i Izgradnja šumskih puteva. Svi putevi koji idu kroz šumu nisu napamet ili slučajno napravljeni već su projektovani i rađeni planski. Pri izgradnji puteva trebalo je iznivelisati, odrediti nagib, poluprečnik krivine, škarpu.... Izgleda veoma komplikovano ali nije. Tamo gde su urađeni i trasirani šumski putevi kasnije su izgrađeni seoski pa i regionalni putevi.

Što se šume tiče saznali smo, kroz razgovor, da nije sve samo šuma već postoji i šuma. Postoji šuma o kojoj se neko brine i koju neko gaji a postoji šuma koja se uništava i seče neplanski. Kako nam je šef Vučković rekao planska sečenja su u intervalima od 10 godina. Danas šumarima dosta pomaže i GPS uređaj kako bi odredili poziciju i druge parametre.
Ovo što smo danas videli je samo deo površine koju čuvaju i gaje radnici Šumske Uprave Brus i njeni radnici.
Iako je kraj meseca oktobra, dan je bio vedar i sunčan, idealan za obilazak. Bilo je pravo uživanje gledati panoramu i pejzaže blaževačkog kraja.

O Blaževskim šumama i Jelenskom osoju - Šef ŠU Brus, Miloje Vučković:

 

Fotografije pogledajte OVDE (klik)

Šef je obećao da će nas uskoro pozvati kako bismo saznali više o samom radu u šumi i videli kako izgledaju pravi šumski poslovi.

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE