Širenje "tihe" epidemije karijesa medju decom, posebno u uzrastu do 12 godina, gotovo je zaustavljeno u zemljama zapadne Evrope i SAD, dok statistike u Srbiji i okruženju pokazuju da više od 90 odsto 12-godišnjaka ima probleme sa karijesom, upozoreno je danas povodom početka Nedelje zdravlja usta i zuba.

U našoj zemlji, prema poslednjim podacima, 91 odsto 12-godišnjaka ima jedan ili više zuba sa karijesom, u 15. godini 97 odsto, a u 18. godini čak 98 odsto, ističu stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Oni navode da se najmanji broj obolelih stalnih zuba po jednom detetu u uzrastu od 12 godina registruje u zemljama zapadne Evrope - prosek u Velikoj Britaniji, Danskoj i Švajcarskoj je 0,9, u skandinavskim zemljama 1,2, a u Francuskoj 1,9 bolesnih zuba.

Slika je znatno lošija u zemljama istočne i jugoistočne Evrope, pa prosečni dvanaestogodišnjak u Rusiji ima 3,7 obolelih stalnih zuba, u Poljskoj 3,8, u Bugarskoj 4,4, u Madjarskoj 3,8. 

Podsećajući da rezultati epidemioloških studija pokazuju da su u razvijenim zemljama oboljenja usta i zuba u stalnom opadanju, dok su u zemljama u razvoju u stalnom porastu, stručnjaci Gradskog zavoda ističu da je glavna razlika u pristupu preventivi. 

U razvijenim zemljama, dostupni resursi za brigu o zdravlju ne podržavaju visoku cenu tradicionalnih tretmana stomatoloških oboljenja nego se prednost daje preventivnoj strategiji, jer je ona dostupnija i na duži rok delotvornija.
Razlozi unapredjenja zdravlja usta i zuba u ovim zemljama najčešće se pripisuju sprovodjenju sistematskih školskih preventivnih programa i programa zdravstvenog vaspitanja, poboljšanju zubne higijene i pravilnoj ishrani, kao i stalnoj primeni fluorida. 

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se u celom svetu tokom treće nedelje maja, pod sloganom "Zdravi zubi za zdrav život".
Kampanja se u našoj zemlji realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE