Kruševac -- Rukovodstvo fabrike ulja u Kruševcu obavilo je razgovor sa partnerima iz Austrije i Nemačke koji su zainteresovani za ovaj proizvod.

Direktor fabrike Milutin Milosavljević ističe da taj proizvod po kvalitetu može biti konkurentan na inostranom tržištu i dodaje da se ulje u ovoj fabrici proizvodi po specifičnoj tehnologiji.

“Osim toga, u procesu restrukturiranja podići će se poslovne performance preduzeća kako bi se stvorili uslovi za priliv inostranog kapitala, a to znači da očekujemo da dodje i do eventualne privatizacije ili dokapitalizacije preduzeća”, rekao je Milosavljević.

Od 160 zaposlenih sada radi polovina, a radnici su pre dvadesetak dana primili jednu platu, posle godinu dana.Milosavljević je kazao da je vrednost fabrike procenjena na 20 miliona evra, a dugovanja su 10 miliona evra.

U ovoj fabrici počela je i proizvodnja odnosno prerada i pakovanje jestivog ulja iz rafinisanog, za koju je angažovano oko 80 radnika. Za tu namenu dopremljeno je rafinisano ulje u vrednosti od 500.000 evra.

Namera nam je da krenemo i sa preradom žitarica kada za to bude vreme i do sada smo obavili razgovore sa velikim dobavljačima koji imaju preko 300 hektara zasađenih površina uljarica”, pojasnio je Milosavljević.

Govoreći o proizvodnim kapacitetima, Milosavljević kaže da se u kruševačkoj fabrici ulja za jedan sat upakuje 5000 flaša, odnosno preradi se mesečno oko 3000 tona ulja u primarnoj proizvodnji.

Obaveze prema proizvođačima suncokretovog semena, semena soje i ulja repice iznose oko 300.000 evra, dok su ukupne obaveze kruševačke fabrike ulja oko 10 miliona evra koje su sada, zbog procesa restrukturiranja, privremeno zaustavljene.

Kruševačka Fabrika ulja je privatizovana 2004. godine kada ju je na trećem tenderu, za 30 hiljada evra kupio lokalni privrednik Božin Milićević. Tada je zapošljavala oko 400 ljudi.

Posle privatizacije naziv joj je promenjen u "Plima M", a ime Fabrika ulja i robna marka jestivog uloja "Rubin" vraćeni su po raskidu ugovora o privatizaciji.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE