srbijaU tekstu "Zavodljivi šarm Srbije" novinarka BBC-ja Tamara Šivord predstavila je Guču kao festival kome nema premca, Mokru Goru kao srpski Aspen, a Kopaonik kao skijašku tajnu vrednu pažnje.

"Jedna od najstarijih evropskih zemalja i - možda iznenađujuće - jedna od kulturno najraznolikijih, Srbija se otresa okova parije i polako kreće ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi novinarka u tekstu i izdvaja Guču kao "najluđi muzički festival na svetu". U sličnom duhu Guča je pre nekoliko dana opisana i u tekstu američkog "Tajma".

Šivordova potom izdvaja Beograd sa splavovima kao odlično mesto za zabavu gde se može čuti sve od ciganske muzike do diska.

Među "biserima" Srbije su i Đavolja varoš - "jeziva kolekcija 202 kamene piramide koja nalikuje psihodeličnom vesternu", Vrnjačka Banja, jeftino lečilište i dom najvećeg opanka na svetu, Subotica sa Gradskom većnicom nalik Gaudijevim zgradama i bogato ukrašenim gradskim muzejom.

Mokra Gora je postala srpski Aspen zahvaljujući festivalu Kustendorf i omiljeno stecište glumaca i muzičara sa neobičnim vikendicama i Drvengradom Emira Kusturice.

Autorka podseća i da je Srbija bila pod Turcima više od 500 godina. Turci su ostavili traga u nacionalnim jelima i jeziku a Novi Pazar je sličan malom Istanbulu od koga su svega nekoliko kilometara udaljena neka od najvećih srpskih svetinja - crkva Svetog Petra iz 9. veka i Sopoćani iz 13.

Kopaonik je u tekstu predstavljen kao ski centar bez premca u Srbiji, zahvaljujući 200 sunčanih dana i snegu koji traje od novembra do maja i cenama za trećinu jeftinijim od aranžmana u Francuskoj.

Nacionalni park Fruška Gora takođe je izdvojen zahvaljujući svojim zelenim poljima, starim vinogradima i 16 manastira izgrađenih još krajem srednjeg veka. Autorka navodi da Frušku Goru zovu draguljem Srbije a barokne Sremske Karlovce smatra sjajnim mestom za probanje kulinarskih i kulturnih specijaliteta kraja, dok EXIT izdvaja kao nadaleko čuveni festival.

"Srbi su u Holivudu glavni negativci, ali svaki posetilac koji se isteturao iz zemlje pet kilograma teži (uz herojsko preživljavanje mamurluka) zna da to nije slučaj. Srbi su veoma gostoljubivi, iako još uvek nisu ovladali 'blagim' pritiskanjem da probate rakiju i masna jela", navodi novinarka. "Ako domaćin počne da vam utrpava džem u usta, nemojte paničiti. To radi da bi vam 'zasladio' posetu", zaključuje.

izvor:021.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE