U POSLEDNJIH 40 GODINA ZABELEŽEN PAD NATALITETA U SRBIJI

VRNJAČKA BANJA - Nacionalni kongres drugi po redu o deci i natalitetu, održan je u hotelu „Cvetna dolina“ u Mitrovom Polju. Prisustvovalo je preko 100 stručnjaka iz raznih oblasti koji su se odazvali pozivu Udruženja „Opstanak“ formiranom pre 8 godina čiji je cilj bila borba protiv bele kuge odnosno obnavljanje  stanovništva.Udruženje je dalo predloge da se promeni politika prema rađanju dece i kako da se poboljša stanje srpske populacije.

- Kod nas u Srbiji u poslednjih 40 godina je ovaj problem na čelnoj poziciji, postao je alarmantan za celu društvenu zajednicu, nestaju u poslednje vreme čitava sela, veliki je broj neženja i neudatih osoba. Svake tri godine primera radi nestane veličina jednog Gornjeg Milanovca, svakih pet godina veličina Leskovca, a za 10 godina ćemo izgubiti veličinu grada Novog Sada. Za smo zaista u kritičnoj ili bolje reći stravičnoj situaciji. Nešto je bolja situacija sa natalitetom u Beočinu kod Novog Sada, a najgora je situacija u Beogradskoj opštini Vračar, gde je prosek starosti preko 58 godina“, rekao je Borislav Matić,direktor Udruženja „Opstanak“.

Prvi kongres ovog tipa održan je u Domu JNA u Beogradu, tada su doneti neki zaključci, pa je posle dve godine Vlada Republike Srbije usvojila predlog mera o napretku nataliteta, ali se ostalo na nivou implementacije nekog plana za koga je potreban veliki novac koga naravno nema. Ukoliko se situacija ne promeni u narednom periodu postaćemo manjina u sopstvenoj zemlji, konstatovano je na kongresu. Jedan od organizatora ovog skupa bilo je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva iz Vrnjačke Banje. Deo sredstava iz svog budžeta za organizaciju kongresa izdvojila je opština Vrnjačka Banja.

Izvor:rasina.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE