MALU maturu iz srpskog jezika će 23. i 24. juna polagati 80.000 svršenih osmaka, koji će konkurisati na neko od 86.000 slobodnih mesta u srednjim školama. Prvog dana je test iz srpskog (maternjeg) jezika, a sutradan iz matematike. Ove godine, prvi put, završni ispit je obavezan i za osmake koji žele da se upišu u trogodišnje škole, ali i za one koji neće nastaviti školovanje.

Prag znanja, odnosno minimalni broj bodova koje učenik treba da osvoji, ne postoji, tako da će svi položiti i dobiti sertifikat o završenoj osnovnoj školi. Ipak, broj bodova će biti značajan prilikom upisa u željenu školu, jer će prioritet imati učenici koji imaju više poena. Na završnom testu može se osvojiti maksimum 40 bodova iz oba predmeta, dok uspeh iz osnovne škole nosi 60 poena.

Na ispitu će biti 20 zadataka, deset poznatih iz zbirke za pripremu završnog ispita, pet delimično izmenjenih i pet potpuno nepoznatih zadataka. Do školske 2013/2014. broj nepoznatih zadataka će se povećavati, tako da će sadašnji šestaci biti prva generacija za koju će sva pitanja biti nepoznata, a neće imati ni zbirke zadataka za pripremu. Oni će, pored srpskog i matematike, polagati i kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike, hemije i bilogije.

Prema podacima Ministarstva prosvete, od ukupnog broja slobodnih mesta 47,4 odsto je u četvorogodišnjim stručnim školama, 21,2 odsto su u gimanzijama, 19,8 odsto u trogodišnjim i 11,6 odsto u oglednim odeljenjima. Najatraktivniji obrazovni profili za buduće srednjoškolce su ogledni, ekonomski, medicinski i gimnazijski.

Od septembra u redovni obrazovni sistem se uvode ogledni profili - kuvar, konobar, poslastičar, poslovni administrator i finansijski administrator. To znači da će se đaci koji se budu upisali na neko od ovih zanimanja školovati po programima u kojima je veća zastupljenost praktične nastave. Razlog za uvođenje u redovni obrazovni sistem je to što su ova ogledna odeljenja pokazala dobre rezulatate jer se deca kroz praktičan rad osposobljavaju za buduće zanimanje i spremna sa da počnu da rade čim završe školu.

Završni ispit će iz oba predmeta početi u 10 časova, a prethodno će ministar prosvete izvući kombinaciju zadataka. Na polaganje đaci treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom, grafitnu i hemijsku olovku, gumicu, a za test iz matematike i lenjir, trougao i šestar.

Izvor:novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE