Izbor biljaka koje podstiču delovanje imunološkog sistema nije jednostavan, a najviše potvrda kroz istraživanja postoje za Ehinaceu ili za biljke koje pripadaju njenoj grupi. Važno je da primena počne kod pojave prvih simptoma, čime se izbegava nepotrebno aktiviranje imunološkog sistema.

Osobe koje imaju poremećaja normalne funkcije imuniteta, ne treba da koriste navedene biljke ili bar ne pre konsultacije sa svojim lekarom, savetuju stručnjaci.

Vukosava Stevanović iz Farmaceutskog jezgra kaže da terapiju treba uzimati prema problemima koji prate prehladu. Primera radi, za temperaturu treba koristiti bilke koje pospešuju znojenje, za sluznicu nosa inhalacije eukaliptus i mentu, a za grlo neki od preparata za umirivanje nadražene sluznice usta i ždrela. Pripremljeni čajevi od pojedinačnih biljaka ili smeša koriste se za ispiranje grgljanjem, ali se mogu i piti u malim gutljajima, češće tokom dana.

Koren i herba Ehinaceae
Ovaj čaj redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja prehlade. Povoljni efekti se postižu ako se ehinacea koristi nakon pojave prvih simptoma i to u obliku kapi svaka dva sata po tri do pet mililitara.

Sibirski ženšen
Reč je o biljki koja stimuliše aktivnost imunih ćelija. Pomaže dejstvo antibiotika u terapiji akutnog bronhitisa.

Cvet zove

Smanjuje bronhijalnu sekreciju i koristi se u ublažavanju simptoma prehlade. Podstiče znojenje i izlučivanje mokraće. Često se koristi zajedno sa lipom. Redukuje sekreciju. U komercijalnim preparatima se kombinuje sa ehinaceom i propolisom.


Cvet lipe

Podstiče znojenje i izlučivanje mokraće, upotrebljava se u prehladi i kod kašlja izazvanog prehladom.


Koren belog sleza
Ublažava lokalnu iritaciju i koristi se kod iritirane sluzokože usta, grla i želuca, kao i za umirenje suvog kašlja.


List belog sleza
Takođe ublažava lokalnu iritaciju pa se koisti kod iritirane sluzokože usta i grla koja uzrokuje suvi kašalj.


Plod borovnice
Koristi se u lokalnoj terapiji upale sluzokože grla i usta.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE