U Kruševcu završena prva faza rekonstrukcije gradskog trga, za koju su grad i republika izdvojili 29 miliona dinara u sklopu programa podrške građevinskoj industriji.

Slonovska pasta, zeleni plamen i duh iz lampe neki su od ogleda koje su na novom, rekonstruisanom platou na glavnom gradskom trgu, izveli kruševački đaci i na taj način poželeli dobrodošlicu ministru Oliveru Duliću.

Četiri meseca ranije, na istom mestu, ministar je označio početak radova na tzv. Čarapanskoj šarenici za koju su grad i republika izdvojili 29 miliona dinara u sklopu programa podrške građevinskoj industriji.

Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo pokušaće da nađu sredstva da se u narednoj godini projekat pomoći građevinskoj industriji nastavi, rekao je dr Oliver Dulić, ministar ekologije, rudarstva i prostornog planiranja:

"Pustili smo u proceduru Zakon o pomoći građevinskoj industriji koji će produžiti rok sa 31. decembra ove godine na celu narednu godinu. Treba nam još godina dana važenja tog zakona jer će kriza potrajati i, nažalost, ostaviti posledice i u građevinskom sektoru."

Rekonstruisani plato treći je od devet projekata za koji su, u skladu sa ovim zakonom,  grad Kruševac i Vlada Srbije izdvojili blizu 250 miliona dinara. Oštre kritike opozicije što se grad za te namene kreditno zadužio vlast odbacuje.

"Polovinu  novca za ove projekte obezbedio je gram, i to 10% iz ovogodišnjeg budžeta, a preostalih 40% kreditnim zaduženjem kod poslovnih banaka, preko Fonda za razvoj", objasnio je Dragan Jovanović, gradonačelnik Kruševca. "Grejs period je do 2013, a  kamatne stope povoljne. Za velike i bitne investicije ja ne verujem da je ikada bilo dobro vreme. Vreme će pokazati da smo izabrali prave projekte, i u gradu, i na selu, i sportske i poljoprivredne, da sve pokrijemo."

Za proleće je planiran nastavak 2. i 3. faze rekonstrukcije centra grada, najavio je gradonačelnik.

Sa ovim ocenama Kruševljani se samo delimično slažu. Renovirani plato smatraju lepim, ali kao prioritetni problem vide visoku stopu nezaposlenosti i odsustvo  investitora koji bi svojim ulaganjima oživeli nekada moćni inustrijski centar.

Nada u bolje sutra, građanima i privredi, kažu nadležni, stići će će auto-putem čija se izgradnja planira narednog proleća.

"Idejni projekat je pri kraju", kaže  Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, "ako sve bude kako treba, kada počne građevinska sezona, 1. aprila, počeće radovi na prvom delu puta Pojate-Čačak,  na deonici od Mrzenice do Koševa.

Do proleća će, kažu, uprkos evidentnom kašnjenju biti završeni i preostali započeti projekti: radovi na objektu „Dečje radosti" i „Kući starih zanata" ,  fiskulturna sala u Konjuhu, izgradnja škole u Gaglovu, dogradnja tribina i rasvete na sportskim terenima na Bagdali.

Očekuje se da će za mesec i po dana na rekonstruisanom stadionu „Mladost"  bude postavljena rasveta, video bim, semafor i sedišta, što grad i državu košta nešto više od 130 miliona dinara. Time će Kruševac dobiti stadion po standardima FIFE  i UEFE, na kojem će moći da
se igraju i noćne utakmice.

Ipak, mnogi u gradu pod Bagdalom toliku investiciju u  klub, u koji se decenijama ulaže a minimalno rezultatski vraća, smatraju u ovom trenutku neopravdanom, posebno ako se ima u vidu da je FK „Napredak" na pretposlednjem mestu prvoligaške tabele i mnogo bliži prelasku u niži rang takmičenja nego povratku u Jelen super ligu.

Izvor:rts.rs

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE