Avgust je za nama, a u Kruševcu se sprema još jedna kulturna diverzija – godinama napušten i zakatančen, Dom vojske postaje stecište kulturnih dešavanja.

Nakon kontinuiranog ukazivanja na značaj i potencijal javnih, napuštenih i nedovoljno iskorišćenih prostora za potrebe kulturne i umetničke produkcije, Asocijacija mladih je uz pomoć Grada Kruševca dobila dozvolu da privremeno koristi Dom vojske, koji već godinama nije u upotrebi. Uz samo malo volje i truda ovaj prostor će u predstojećem periodu postati novi a stari centar kulture, mesto gde se okupljaju brojni ljubitelji umetnosti i oni koji će to tek postati. Njegovo ustupanje predstavlja veliki korak i putokaz u kom pravcu bi trebalo razmišljati (i delati) kada su slični objekti u pitanju.

Program će početi 14. septembra u 19.30h otvaranjem izložbe „Death for the five buildings” Ivana Tasića, čije nas fotografije suočavaju sa surovom slikom napuštanja i propadanja nekih od najznačajnijih objekata u Kruševcu i prikazuju njihovo simbolično upokojavanje.

U okviru likovnog programa biće izložena i instalacija “Trag” mladog kruševačkog autora Bogdana Dobrote.

Nakon uspešno završene Turneje Slobodne zone i Ajde filmskog programa, ekipa Asocijacije mladih koristi poslednje lepe dane za bioskop na otvorenom. Filmski program prikazaće friške domaće dokumentarce, filmove najmlađih filmskih autora iz Umetničke škole u Nišu, kao i radove kruševačkih autora.

U subotu, 14. septembra u 20h biće prikazan film “Drugi susret” Željka Mitrovića.

U martu 1999. godine jedan događaj je obišao ceo svet u sekundi: Oboren je „nevidljivi“ F117A. Iza tog događaja stoje dva glavna aktera: Pilot američke vojske Dale Zelko i aviona i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila Zoltan Dani. Tada niko nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog. Oni su bili u dvema zaraćenim armijama i radili svoj posao. Posle 12 godina od ovog događaja ova dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju. Dale Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina. Film prati priču o ovom jedinstvenom susretu. Film je producirala producentska kuća Optimistic film.

U nedelju, 15. Septembra u 20h biće prikazan film velikana domaće kinematografije Želimira Žilnika “Jedna žena – jedan vek”. Film nudi sliku jednog veka kroz život žene stare gotovo stotinu godina. Zasnovan je na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne".Kroz sliku jednog veka, života te žene heroja, otvaraju se retko spominjani segmenti eks jugoslovenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju osam država u kojima je živela ta Istrijanka iz Sovinjaka.

Nastavak priče sledi...

Najavljeni program se realizuje u okviru programa Centrifuga koji sprovodi Erste Banka u partnerstvu sa Trag fondacijom uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Informacije o programu mogu se pratiti na Twitteru i Facebooku putem hashtaga #Centrifuga i stranici Ajde festa.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE