Zatvorenaknjiga MVukojicic0521

Brus 04.05.2021. Nedavno je iz štampe izašla knjiga poezije "Zatvorena knjiga" autora profesora Miladina Vukojičića koji svoje penzionerske dane provodi u selu Blaževo, u opštini Brus.

Profesor Mida, kako ga svi znaju, veoma je aktivan što se tiče pisanja kako bi se sačuvala istorija i tradicija blaževačkog kraja. Često je pisao i pesme koje je objavio kao zbirku pesama pod nazivom "Zatvorena knjiga" u izdanju Narodne biblioteke Brus.

"Poznati prosvetni radnik u kopaoničkom kraju, Miladin Vukojičić, inače i rođen u ovim živopisnim i prekrasnim predelima, zavičaju se odužio, u koautorstvu sa Radoljubom Jotićem, knjigom monografskog tipa Svedok vekova: pregled istorije blaževačkog kraja i Osnovne škole "Vuk Karadžić" (u Blaževu). Sada se marljivi prosvetar javlja knjigom poezije pod nazivom Zatvorena knjiga. I ona je oda zavičaju.

Pre svojih pesama, kao njen moto stavlja Stevana Raičkovića "Senima mrtvih predaka" gde sebe pozicionira kao tačku spajanja predaka sa nerođenim potomstvom - "mi smo niti koje vežu nerođene sa mrtvima". Time je, okvirno, označio ono o čemu peva i što je smestio među korice svoje prve knjige poezije. A označio je i tvoračko mesto, zavičajno : "U predelu dragom ukorenjen stojim" (Zavičajno umiljenje).

Snivanje Miladina Vukojičića, posle čitanja ove knjige poezije, ostavi nas "zatečene" da se tako izrazimo, ali zato, kako nam svedoče pesme koje čine ovu vrednu zbirku, čitav kosmos pokazao je svoje lice, ili je uporni pesnik uspeo da ga sagleda i nama uspešno predstavi." napisala je o autoru i knjizi Ljubica Petković, profesor književnosti

ZAVIČAJ

Svila bela predele prekrila,
Biserima sjajnim okitila:
Bela bajka, nema i bez reči,
Moju dušu što melemom leči.

Iz detinjstva vraćaju se slike
Da ožive sve drage vidike,
Sve pejzaže, pesme, dečju graju,
Što u meni još žive i traju...

I tragovi po snežnoj belini,
Svetlucanje snega u tišini,
Vidik što se sa beskrajem spaja
Moga dragog večnog zavičaja.

Miladin Vukojičić, poznatiji kao profesor Mida, je profesor srpskohrvatskog (srpskog) jezika i jMiladinVukojicic profesorMidaugoslovenske književnosti.
Rođen je 03. aprila 1947. godine u selu Borance, opština Brus, od oca Sekule i majke Cvete (rođene Kovačević).

Osnovnu školu učio je u Borancima i Blaževu, učiteljsku u Kruševcu, Višu pedagošku u Kragujevcu - odsek srpkohrvatski jezik i jugoslovenska književnost. Na istom odseku diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od 1969. godine radio je u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Krivoj Reci. Od 1977. godine pa do kraja radnog staža (2012) radio je u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Blaževu. Danas živi u Borancima i Blaževu i snatri nad krajolicima "Planine Bogova", srpskim Olimpom.

Zatvorenu knjigu možete otvoriti i pročitati ako je potražite u Narodnoj biblioteci u Brusu, koja radi svakog radnog dana u periodu od 07:00 do 15:00 časova.
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.