Filmovi SlobodnaZona0522

Brus 02.05.2022. Velika turneja filmskog festivala SLOBODNA ZONA, dokumentarnih i igranih filmova, u Brusu od 04. do 06. maja u Centru za Kulturu Brus uz slobodan ulaz na projekcije.

Filmski festival Slobodna zona 16. po redu donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni i osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Publika u Brusu imaće priliku da tokom tri od 4. do 6. maja pogleda čak devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film Profesor Bahman i njegovi časovi, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke; zatim jedan od najgledanijih filmova 17. Zone Najlepši dečak na svetu koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu Smrt u Veneciji i proglašava ga personifikacijom lepote.

Publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film Ja sam Greta, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih političara.

Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju.

Igrani film Bez kajanja donosi priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili. Na repertoaru je i dokumentarac Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Satnica projekcije filmova u Brusu od 04. do 06. maja:

Sreda 04. maj

  • 16:00 Profesor Bahman I njegovi časovi
  • 18:00 Prvi sneg
  • 20:00 Bez kajanja

Četvrtak 05. maj

  • 16:00 Ja sam Greta
  • 18:00 Najlepši dečak na svetu
  • 20:00 Prve 54 godine

Petak 06. maj

  • 16:00 Fejt I Branko
  • 18:00 Zabavi je došao kraj
  • 20:00 Moj tata hot dog

Ulaz na projekcije filmova u okviru turneje SLOBODNA ZONA je besplatan.
izvor i foto:slobodnazona.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.