IzlozbaGradSnova Brus0822a

Brus 30.08.2022. U holu Centra za kulturu Brus nedavno je otvorena komemorativna izložba slika "MIMIN GRAD SNOVA BRUS" u znak sećanja na autorku Milicu D.Jeličić koja je rođena u Brusu 1937. godine a preminula 2021. godine u Beogradu.

Izložbu le otvorila prof dr fizičke hemije Dragica Minić, redovni profesor I naučni savetnik u penziji Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu:

IzlozbaGradSnova Brus0822b

Dragi moji sugrađani ja se još osećam Brusjankom iako skoro 60 godina živim u Beogradu. Okupili smo se jednim tužnim ali I radosnim povodom da se prisetimo lika Milice D. Jeličić i odamo počast našoj hrabroj, kreativnoj i predivnoj sugrađanki koja je nažalost preminula 2021. godine. Milica je za Brusjane bila poznatija kao Mici a za familiju i uži krug prijatelja Mimi.
Kažem tužnim, jer Milice više nema, ali srećnim jer ćemo pričati o jednoj divnoj, veoma nadarenoj osobi koju je imati za sugrađanina, poznanika ili prijatelja bila velika čast. Ja sam veoma počastvovana njenim prijateljstvom i slikom o meni koju mi je više puta ponovila, mala živahna devojčica sa krupnim crnim očima u lakovanim cipelicama…

MilicaDJelicic fotoizloba

Milica D. Jeličić je rođena 26. maja 1937 godine u Brusu od majke Stoje Jeličić, školovane babice (koja je pomagala pri rođenju generacija i generacija Brusjana), i oca Dušana Jeličića, trgovca. U Brusu je završila osnovnu školu. Gimanaziju je završila u Kruševcu, a Filozofski fakultet (Jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik) u Skoplju gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Tokom rada drži praktična predavanja i objavljuje više radova iz svojih praktičnih iskustava od kojih su zapaženiji oni koji se odnose na srpski jezik na makedonskom govornom području. Bila je i dugogodišnji mentor za srpski jezik pri Pedagoškoj akademiji u Skoplju.

U kontekstu novih obrazovnih programskih zadataka Makedonskog ministarstva za obrazovanje bila je autor čitanke za srpski jezik za peti, šesti I sedmi razred osnovne škole. Pored brojnih prevoda udžbenika sa maakedonskog na srpski jezik recezent je i nekoliko priručnika za srpski jezik.

“Ne slučajno”, govorila je Milica, “moja učiteljica je imala ime Božica – mitološki prapočetak kontinuiteta idealnog učitelja (Božjeg izaslanika) koji je projekcija čovekove želje o saznanju sveta.”

Ne tako davne 1998. godine ponosila se svojim najnovijim izdanjem "Priručnik za proveru znanja srpskog jezika na makedonskom govornom području" uvažavajući specifiku biligvalne populacije (srpski – makedonski). Sa pretenzijama da ovaj priručnik uvrsti u inovacijski metodski pristup nazvala ga je, uvek verna svom zavičaju Brusu, MILBRUS. Na ovaj način nastavila je borbu za očuvanje srpskog entiteta u esencijalnom segmentu - jeziku koji je silom prirodnih zakona podložan asimilaciji na inim govornim područjima.

Pokrećući process NEZABORAVA koristila se rečima P.Preradovića:

“Po jeziku dok te bude
i glavom će tebe biti.”

Amaterski se bavila slikanjem i imala je više samostalnih i grupnih izložbi slika. Bila je redovni učesnik slikarske kolonije “Kozniku u pohode” koja se tradicionalno održava već duži niz godina u njenom rodnom Brusu.

Na njenim slikama dominira tema simbioze lepote žene I cvetnih aranžmana koja se može nazvati ŽENA – CVET.

Takođe, pisala je pesme i pripovetke, za svoju dušu, sa virtualnim osećanjem preslikane Hiperboreje sa dalekog severa na vrhove Kopaonika.

RadaJelicic 0818a

Izložbu slika i trenutak sećanja na Milicu D. Jeličić organizovala je njena sestra Rada Jeličić koja se i sam bavi slikanjem i učesnik je do sada održanih slikarsko pesničkih kolonija "Kozniku u pohode"

IzlozbaGradSnova Brus0822d

Izložbu slika "MIMIN GRAD SNOVA BRUS" Milice D. Jeličić možete pogledati u holu Centra za kulturu Brus svakog radnog dana do 02. septembra u periodu od 07:00 do 15:00 časova.

Nenad Miljković, izvor:Bruski tragovi - Aranđel Jeličić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.