Kursumlija NemanjiniDani0922c

Kuršumlija 16.09.2022. Peti po redu tradicionalni srednjovekovni festival „Nemanjini dani“ završen je 10. septembra 2022. godine u porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji.

Na početku programa posetiocima se obratio predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, a zatim su numeru „Oro se vije kraj manastira“ izveli članovi kulturno-umetničkog udruženja „Kopaonička frula“ iz Brusa. Potom su nastupili članovi OKUD „Bata Lačković“ iz Kuršumlije i pokazali nam svu raskoš naše tradicije.

Monolog „Carica Milica“ autora Julke Kuzmanović-Cvetković izvela je Maša Savić student Fakulteta savremene umetnosti, nakon čega se vokalna grupa „Konstantin“ iz Niša predstavila polučasovnim nastupom.

Kursumlija NemanjiniDani0922d

Posetioci su imali priliku da se na najveću vitešku manifestaciju upoznaju sa opremom vitezova i da pogledaju demonstracije viteških borbi, scenski nastup vitezova sa svetlećim bakljama, za koje su zaslužna sledeća viteška udruženja: „Čuvari belih crkvi“ iz Kuršumlije, „Zatočnici“ iz Niša, „Beli orlovi“ iz Beograda, „Zmajeva griva“ iz Niša, „Vrane“ iz Niša, Čuvari Mojsinske Svete Gore, Vitezovi „Svetog Arhangela Gavrila“ iz Kragujevca i „Zmaj od Jastrepca“ iz Kruševca.

Pored toga imali smo i razne aktivnosti za decu, kao što su jahanje konja, gađanje mete strelom, priređena je i prodajna izložba raznih proizvoda - od ikona i suvenira do hrane iz domaće radinosti Etno radionice Kuršumlije i Udruženja „Vredne ruke“ Kuršumlija, kao i izložbu fotografija profesora Dragana Radovanovića i izložbu knjiga Narodne biblioteke Kuršumlije.

Deca iz Predškolske ustanove „Sunce“ predstavila su „Nemanjino selo“ u kome smo imali prilike da vidimo: srednjovekovnu radionicu izrade nakita, defile predškolaca u srednjovekovnim kostimima sa krunicama i štitovima.
izvor i foto:kursumlija.org


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.