Dan kada su svet napustila dva velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proslavlja se svake godine kao Svetski dan knjige i autorskih prava.

Svetski praznik knjige i pisane reči ustanovljen je 1995. godine u Parizu od strane UNESKO – a.

Izabran je upravo 23. april, ne samo zbog smrti Šekspira i Servantesa, već i zbog neobičnog praznika koji se tada proslavlja u španskoj pokrajini Kataloniji. Dvadeset trećeg aprila, na dan Svetog Đorđa, zaljubljeni parovi razmenjuju knjige i cveće. Prema procenama tamnošnjih izdavača polovina knjiga prodatih u Kataloniji napusti knjižare baš na ovaj dan.

Osim za Servantesa i Šekspira, ovaj datum ima značajnu ulogu u život još nekoliko pisaca. Tako su na današnji dan rođeni Moris Druon i Vladimir Nabokov, a smrt je zadesila druge književnike kao što su Inka Garsilaso de la Vega i Žozef Pla.

Zanimljivo je to da Servantes i Šekspir zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Činjenica je da je Šekspir umro desetak dana kasnije. Međutim, zbog razlike u upotrebi gregorijanskog i julijanskog kalendara u Velikoj Britaniji i Španiji, ostalo je zabeleženo da su oba pisca umrla 23. aprila.
izvor:b92.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE