Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Brusu ove godine obeležava 175. godinu postojanja i rada

OsZmajBrus0422

Brus 27.11.2023. Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Brusu krajem novembra meseca obeležava Dan Škole odnosno ove godine obeležava 175 godina postojanja i rada nizom aktivnosti kao i Svečanom priredbom 01. decembra.

U okviru nedelje obeležavanja 175 godina postojanja i rada OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Brusu učenici i nastavnici su pripremili niz aktivnosti kako bi na pravi način obeležili Dan škole:

Ponedeljak
27.11.2023.
 
Ja imam talenat -
u 11:30 časova
učestvuju Odeljenjske starešine, učiteljice, učenici mlađih i starijih razreda
Utorak
28.11.2023.

Festival nacija - u 11:30 časova
učestvuju Učiteljice i učenici četvrtog razreda, odeljenjske starešine i učenici osmog razreda

Sreda
29.11.2023.

Mi plešemo… - u 11:30 časova
učestvuju Odeljenjske starešine, učiteljice, učenici mlađih i starijih razreda

Četvrtak
30.11.2023.

Sportski dan - u 11:30 časova
učestvuju Nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, odeljenjske starešine, učenici

Petak
01.12.2023.

Učenici u ulozi nastavnika - u toku nastave

Svečana priredba u 16:00 časova, Dom kulture Brus

Prva osnovna škola u Brusu osnovana je 1848. godine i bila je smeštena u crkvenoj zgradi koja se nalazila u porti gradske crkve Sveto Preobraženje.

OSBrus prva1848a

Zna se da je prvi učitelj bio krojač narodnog odela – terzija. Podučavao je i učio decu elementarnim znanjima – da računaju, pišu i čitaju. U to vreme, u nedostatku školovanih učitelja, on je bio jedan od retkih pismenih ljudi u bruskom kraju.

Potom je usledila molba stanovnika sreza kozničkog za gradnju nove škole koja je prihvaćena, pa je ministar svojim aktom broj 41777 od tridesetog maja 1866. godine odobrio gradnju škola u Kožetinu, Brusu i Trnavcima, od grede i cigle sa šest cola debljine!

Škola je napravljena i bila je prva zgrada koja je namenski pravljena za školu, sa lepim i svetlim učionicama, visokim i belim tavanicama.

Škola je radila i bila u svojoj punoj funkciji sve do 1965. godine, kada je zgrada voljom tadašnjih urbanista srušena da bi se na tom mestu podigla stambena zgrada.

Zabeleženo je da je prvi učitelj u ovoj školi bio Jevrem Marinković iz Gornje Crnuše, nekadašnji okrug rudnički. Kao jedan od ,,učenijih” učitelja bio je svestran, uređivao je list ,,Malu Srbadiju” a bavio se i književnim radom, te je pisao priče i pripovetke, a objavio je i jednu knjižicu sa pričom “Ukradena košnica“.

Ime „Jovan Jovanović Zmaj“ dobila je 1955. godine.

Današnju školsku zgradu dobila je 1968. godine. a proširenje 1970. i 1997. godine.

U toku svog postojanja škola je postizala solidne rezultate. Za dugogodišnji uspešan rad više puta je pohvaljivana i nagrađivana. Nosilac je brojnih priznanja i odlikovanja. Pravu afirmaciju učenici kako matične škole tako i područnih odeljenja stiču na javnim priredbama kako u opštini tako i u inostranstvu. Učenici škole osvojili su mnoge nagrade na saveznim, republičkim i gradskim takmičenjima iz svih nastavnih predmeta.

U okviru centralne matične škole u Brusu, rade još četiri potpune osnovne škole i to u selima: Kriva Reka, Osreci, Milentija i Batote. Osim njih, matičnoj školi pripadaju i četvororazredne škole u selima: Velika Grabovnica, Botunja, Mala Vrbnica, Igroš, Lepenac, Donji Lipovac i Rasje.

Ono što je urađeno u prethodnih 175 godina, a naročito u školskoj 2022/23. godini, čuće se ali i videti na Svečanoj priredbi 01. decembra kada će biti nagrađeni učenici i njihovi učitelji, nastavnici i profesori za postignut uspeh tokom protekle školske godine.
TKM izvor:oszmajbrus.edu.rs foto:arhiva


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE