Leposavic sabor290817

Opština Leposavić i KUD Kopaonik iz ovog mesta biće domaćini XXII Velikogospojinskog sabora koji će se održati 29. avgusta 2017. godine uz učešće više folklornih ansambala sa Kosova i Metohije.

Na XXII Velikogospojinskom saboru u Leposaviću koji se održava 29. avgusta  2017. godine svoje učešće su najavila sledeća društva:
- Ansambl „Venac“ Priština- Gračanica
- KUD "Kopaonik" Leposavić
- KUD "Branko Medenica" Kosovo Polje
- KUD "Kosovski Božur" Kosovska Mitrovica
- KUD "Mladost" Gotovuša
- Pevački sastav Šilovo
- KUD "Abrašević" Prilužje
- KUD "Simonida" Ranilug
- KUD "Kosovka devojka" Babin Most

Festival folklornih ansambala Kosova i Metohije prvi put je održan 1996-e godine u Obiliću. Od 1998 godine po osnivanju KUD-a Kopaonik organizaciju festivala preuzima KUD Kopaonik zajedno sa Centrom za kuluturu Leposavić, sa namerom da to bude samo te godine usled svih događaja koji su se u to vreme desili, sve vreme festival se održava zahvaljujući Leposaviću.
Okupljao je društva i grupe sa prostora Kosova i Metohije, do 2000. godine na festivalu učestvuju i ostala društva sa šireg prostora Srbije i okruženja, a od 2005 god. festival prerasta u međunarodnu smotru narodnog stvaralaštva na kojoj učestvuju društva iz Ukrajine, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Crne Gore,Makedonije…. i tradicionalno se održava u dane Velike Gospojine . Na dane Velikogospojinskog saborovanja prođe od 800 – 1000 učesnika a sabor prati i preko 3000 ljudi.
Veliko Gospojinsko saborovanje je ušlo u kalendar kulturnih dešavanja Srbije i jedno je od najznačajnijih kulturnih događaja na ovom prostoru.
Opština Leposavić svake godine budžetom planira sredstva za ovaj festival dok je Ministarstvo za Kulturu Republike Srbije bilo pokrovitelj i podržavalo ovaj festival unazad tri godine, a ove godine i Kancelarija za KiM je prihvatila pokroviteljstvo.
izvor:kudkopaonik.org

Leposavic sabor0817b


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.