KrasicLj 0818

Ljubiša Krasić, profesor srpskog jezika i književnik dobitnik je prve nagrade na konkursu "Miloš Vidaković 2019" koja se dodeljuje u okviru manifestacije "Vidakovićevi dani kulture" u opštini Rudo.

Povodom XIX „Vidakovićevih dana kulture“ u Rudom, Javna ustanova Centar za kulturno prosvetnu delatnost „Prosvjeta“ Rudo i Srpsko kulturno prosvetno društvo „Prosvjeta“ OO Rudo u čast pesnika Miloša Vidakovića (1891 – 1915) raspisali su Osmi međunarodni pesnički konkurs na kojem je učestvovalo 189 pesnika iz Makedonije, Kanade, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 
Žiri u sastavu  književnik – Slobodan Ristović iz Užica, književnik – Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva i prof. Dragan Paponjak iz Rudog izabrali su tri najbolje pjesme:
Prvo mesto: Mlada Gojkovica - Ljubiša Krasić, Prokuplje
Drugo mesto: Zaljubljenost - Dragan Pop Dragan, Kikinda
Treće mesto: Zapisi iz knjige (ne)rođenih - Nevena Milosavljević, Zvečan

  Mlada Gojkovica

ne smej im se tako i ne zovih ih, mila moja

razidali su sve i sa ko zna čijih strana dovukli kamen

i reči više nije, u njihovom vrisku nema muzike, nema blagoslova


ne inati mi se,

znaš da ću ovako iskežen od radosti majčine cipele da ti obujem

i pustim te, tako mokru i brašnjavu, da hodaš po Jovovim snovima


kako si mi daleka, mila moja

sa kolena svet izgleda drugačije i

njihove reči su velike dok se sašaptavaju, izdajice

stotine ruku palo mi je po plećima i

podižu me oni što ti u dojke gledaju


ne hrabri me i ne teraj,


i kuda ću kad nema kuće gde ću jesti hleb,

kad nemam kuće gde ću zanoćiti


i sećaj se uvek, mila moja

kolike sam kule palio da bi se ti, dok gola iz reke izlaziš, ugrejala
 Ljubiša Krasić

Ljubiša Krasić rođen je 25. septembra 1972. godine u Prokuplju. Pisanjem i objavljivanjem se bavi od vremena studija na Filološkom fakultetu u Prištini. Poezijom je zastupljen u velikom broju zbornika i časopisa. Nagrađivan za poeziju. Objavljuje i tumačenja i prikaze književnih tekstova. Član je i predsednik Književnog društva Rade Drainac iz Prokuplja, urednik za poeziju topličkog časopisa TOK. Objavio je malu knjigu pesama Nemir (2001), knjige pesama Želja Lutalica (2004) i RastrČ(G)ane ljubavi (2014). Na konkursu "Miloš Vidaković 2017" osvojio je drugu nagradu sa pesmom "Milosava". Trenutno radi kao profesor srpskog jezika u "Srednjoj školi" Brus.

Manifestacija "Vidakovićevi dani" pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsete na Miloša Vidakovića koji je rođen u Rudom i koji je tokom života ostavio trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Milos Vidakovic

Miloš Vidaković rođen je 1891. (Granje, Štrpca) Opština Rudo. Član Mlade Bosne, pesnik, književni kritičar, prevodilac, prijatelj Ive Andrića, pisao za časopis "Narod". Umro 02. oktobra 1915. godine u Velesu usled bolesti pluća. Objavio zbirku pesama "Carski soneti".
izvor:opstinarudo.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.